Iz Rima za HRT: Ova tišina je sablasna

13.03.2020.

09:13

Autor: I.D./IMS/HRT

-

-

Foto: - / -

Život se promijenio u jedan dan i mislim da je ovo jedna pouka u svemu ovome, kazala je Jovanović.
Dok se sjever Italije već prilagodio karanteni i zaštitnim mjerama zbog epidemije - na jugu se tek prilagođavaju takvoj situaciji. O tome kakvo je stanje u Rimu i Vatikanu, u Studiju 4 govorila je Olivera Jovanović koja se u emisiju uključila iz Rima u kojemu radi.

- Talijanski liječnici zbog koronavirusa na rubu snaga


Stanje u Rimu i Vatikanu je opisala kao čudesno-sablasnim.

- Ta tišina koja vlada je sablasna, ali ujedno nam i daje pouku, uči nas nekim stvarima koje do prije tri dana nismo znali, a to je da se moramo poštovati, da se jednostavno prilagodimo svim situacijama. U tri dana se drastično promijenio način života u Vatikanu, u Rimu, u cijeloj Italiji, kazala je Jovanović i dodala da je stoga bitno poštovati i slušati ono što nam se govori.

- A to je da se ne izlazi iz kuće, da što manje imamo kontakta s ljudima, ostati u kućama i pomagati jedni drugima. Solidarnost koja je sada u svim zgradama, to je nešto što je već izašlo iz svih nas. Ona je sada bez premca. Recimo, u samoposlugu sada ide samo jedna osoba iz zgrade koja ostale pita što im treba kupiti, tako da se život promijenio u jedan dan i mislim da je ovo jedna pouka u svemu ovome, u cijeloj nekoj trci u kojoj smo živjeli do prije 3 dana, pojasnila je Jovanović.

Na posao im, kazala je, nije dozvoljeno ići.

- Svi smo u karanteni, kod kuće, ali smo povezani kompjuterom, mailovima pa tako radimo ako je bilo što potrebno. Povezani smo tako s glavnim kardinalom koji je stalno u svom uredu, rekla je i dodala da se i Papa svima obraća samo virtualno.

Zbog takvim strogih mjera smatra da se u Rimu, u Vatikanu neće toliko raširiti koronavirus koliko je na sjeveru zemlje.

- Bolnice su pripravne, nema puno oboljelih baš zbog toga što nema puno kontakata, kazala je Jovanović.

Cijeli razgovor poslušajte u videu.


-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!