Ploče i Sarajevo opet povezani žeIjeznicom

01.07.2022.

10:41

Autor: M.Š./Hina/HRT

Željeznički kolodvor u Sarajevu

Željeznički kolodvor u Sarajevu

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Uspostavom sezonskog vlaka koji je iz Sarajeva krenuo u petak, Ploče su nakon deset godina ponovo dobile putničku željezničku vezu.

Na temelju dogovora Željeznica Federacije BiH i HŽ Putničkog prijevoza, vlakovi bi do 10. rujna iz Sarajeva prema Pločama i natrag trebali prometovati vikendom, odnosno petkom, subotom i nedjeljom.

Putnici kartu od glavnog grada BiH do Ploča plaćaju po cijeni od 25 konvertibilnih maraka odnosno oko 100 kuna, a kako bi se smanjilo čekanje i skratile kontrole pri prelasku granice u obvezi su unaprijed dostaviti osobne podatke, odnosno broj putovnice.

Ploče su u bivšoj Jugoslaviji bile početno odredište brojnim turistima iz nekadašnje države koji su putovali na Jadran, a željeznički prijevoz im je bio najjeftiniji i najsigurniji dok su dobre autobusne veze omogućavale nastavak puta do odredišta na dubrovačkom primorju ili Dalmaciji.

Putnički željeznički promet prema Pločama nikada nije ponovno uspostavljen u prijeratnom kapacitetu, a iz BiH se do sada vlakovima nije moglo putovati nikamo u inozemstvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!