Iz sigurnosnih razloga London ukida "zlatne vize" za bogate ulagače

17.02.2022.

22:07

Autor: HRT/Hina

Ruski rubalj

Ruski rubalj

Foto: ilustracija / Shutterstock

Britanska vlada priopćila je u četvrtak da iz sigurnosnih razloga odmah ukida svoje "zlatne vize" namijenjene bogatim ulagačima, u času kada Velika Britanija pojačano nadzire priljev ruskog novca na svoj teritorij u jeku ukrajinske krize. Ukidanje tih viza pogađa sve zemlje, ali su svi pogledi uglavnom uprti u Rusiju.

Britanska vlada priopćila je da iz sigurnosnih razloga odmah ukida svoje "zlatne vize" namijenjene bogatim ulagačima, u času kada Velika Britanija pojačano nadzire priljev ruskog novca na svoj teritorij u jeku ukrajinske krize.

Riječ je o obračunu s "nezakonitim novcem", istaknula je na Twitteru ministrica vanjskih poslova Liz Truss. Poručila je da "takvim štetnim aktivnostima, kakve trenutačno opažamo s ruske strane, nema mjesta u Velikoj Britaniji, dodala je.

Zlatne vize, uvedene 2008., namijenjene su ulagačima koji su spremni investirati u Britaniji najmanje 2,4 milijuna eura, što im omogućuje useljavanje u zemlju. No neki su slučajevi potaknuli "zabrinutost" za sigurnost, napose zbog "pojedinaca koji su nezakonito stekli novac", a povezani su s korupcijskim aferama, ističe se u priopćenju ministarstva unutarnjih poslova.

Ukidanje tih, takozvanih zlatnih viza, pogađa sve zemlje, ali su svi pogledi uglavnom uprti u Rusiju. Vladu optužuju da pokazuje uslužnost prema priljevu sumnjivog ruskog novca na britansko tlo, osobito u nekim bogatim četvrtima Londona koji su tako stekli naziv "Londongrad".

Krajem siječnja predsjednik vanjskopolitičkog odbora parlamenta Tom Tugendhat upozorio je na posebnu odgovornost Londona u sadašnjoj krizi zbog njegove uloge u pranju svjetskog novca.

Nevladina organizacija Transparency International ocjenjuje da Rusi optuženi za korupciju i oni koji su povezani s Kremljem posjeduju u Velikoj Britaniji nekretnine vrijedne 1,8 milijarda eura.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!