19:26 / 20.01.2021.

Autor: Dnevnik HTV-a/Branka Slavica/IMS

Iza kulisa Bidenove inauguracije

-

-

Foto: - / -

Inauguracija Joea Bidena ostat će posebno zapamćena u američkoj i svjetskoj povijesti.
Inauguracija Joea Bidena ostat će posebno zapamćena u američkoj i svjetskoj povijesti. Zbog pandemije bolesti COVID-19, koja je najjače pogodila upravo Sjedinjene Američke Države, održana je pred odabranim brojem posjetitelja, a zbog sigurnosnih prijetnji, Washington je već danima potpuno zatvoren grad koji štiti više od 25 tisuća pripadnika Nacionalne garde.

➡️ Trump napustio Bijelu kuću, Biden je novi predsjednikPovijest ne pamti ovakvu primopredaju vlasti u Bijeloj kući. Joe Biden i Donald Trump nisu se ni susreli, umjesto stotina tisuća ljudi, na poljanama ispred američkog Kongresa postavljene su stotine tisuća zastava.

- Amerikancima se nešto mora priznati, oni znaju kreirati politički spektakl. Zastave na nacionalnoj šetnici uistinu izgledaju poetično i uistinu izgledaju kao da predstavljaju američke građane, javila je za središnji Dnevnik HTV-a Branka Slavica, koja je upravo s tog mjesta i pratila svečanost inauguracije.

- Grad je pust. Do ovog mjesta trebalo mi je tri i pol sata. Kontrole na svim uglovima, Nacionalna garda, policija, naoružani do zuba. Jako ljubazni, ali ne od velike pomoći, ispričala je, dodavši da velik broj novinara zapravo nije ni dobio akreditaciju i mnogi su izvještavali s pustih ulica DC-a, rekla je.

Inauguracija bez obzira na zapreke i sve što se dogodilo 6. siječnja, bez obzira na 400 tisuća Amerikanaca umrlih od bolesti COVID-19, danas slavi američku demokraciju i to se, kaže, može osjetiti.

Već se danima nagađa o tome kakvu će politiku voditi 78-godišnji Joe Biden, najstariji američki predsjednik u povijesti.

Biden ima jako ambicioznu agendu i treba mu vjerovati, kaže Slavica.

- Uostalom, bio je jako ambiciozan i u želji da dođe u Bijelu kuću, iz trećeg pokušaja je i uspio, dodaje.

Biden odmah danas planira donijeti 17 izvršnih uredbi kojima želi napraviti zaokret u odnosu na Trumpovu politiku.

Što se tiče i domaćih i vanjskopolitičkih tema, od toga da Ameriku želi vratiti među zemlje potpisnice Pariškog klimatskog sporazuma do toga da želi u sljedećih stotinu dana uvesti obvezno nošenje maski na svim federalnim teritorijima.

Biden ima veliku agendu i kada je riječ o suradnji s Kongresom. Želi novi poticajni paket težak gotovo dva milijuna dolara za pomoć stradalima od koronavirusa i za ekonomski oporavak zemlje.

Neće mu biti lako, kaže Slavica. Bez obzira na to što demokrati sada u Kongresu imaju u oba doma većinu, ta većina je tijesna.

On je pragmatik, čovjek koji dobro poznaje Senat i čovjek koji će biti spreman pružiti ruku i svojim suparnicima, što se moglo čuti i u njegovu govoru, zaključuje.

➡️ Inauguracija iz minute u minutu
➡️ Što je Rooseveltu bio radio, Trumpu je Twitter
➡️ Detalji inauguracije Joea Bidena
➡️ HRT prenosi inauguraciju novog američkog predsjednika Joea Bidena
➡️ Dvostruko oporezivanje i vize - što očekivati od Bidena?
➡️ Prisega bez bračnog para Trump
➡️ Avdagić: Trump zbog ega ne sudjeluje na inauguraciji
➡️ Trump na odlasku ukinuo zabranu lobiranja dužnosnicima administracije
➡️ Trump pristašama oproštajno poručio: Vratit ćemo se na neki način

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!