16:14 / 24.08.2020.

Autor: M.M./Hina

Iza napada na predsjednika Židovske zajednice u Grazu islamistički motiv

Foto: REUTERS/Leonhard Foeger

Foto: REUTERS/Leonhard Foeger

Foto: - / REUTERS

Tridesetjednogodišnji izbjeglica iz Sirije priznao je napad na sinagogu u Grazu, a austrijske vlasti su pokrenule postupak za poništenje statusa priznatog političkog izbjeglice.
Tridesetjednogodišnji izbjeglica iz Sirije priznao je napad na sinagogu u Grazu i predsjednika Židovske zajednice, a austrijske vlasti su pokrenule postupak za poništenje statusa priznatog političkog izbjeglice nakon što je utvrđena islamistička pozadina ovog napada.

Istražitelji polaze od napada s islamističkom pozadinom. U stanu osumnjičenog je pronađen odgovarajući dokazni materijal, rekao je austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer na konferenciji za tisak u Beču.

Ono što se dogodilo u Grazu nije samo relevantno s kazneno-pravnog gledišta. Ovo je napad na temeljne i slobodarske vrijednosti Republike Austrije, rekao je Nehammer.

Tridesetjednogodšnji sirijski izbjeglica, koji od 2013. živi u Austriji, oštetio je zgradu sinagoge u Grazu, a nedugo nakon toga je baseball palicom napao i predsjednika Židovske zajednice Ellija Rosena.
Osumnjičeni je, kako je priopćeno, već prije oštetio jednu katoličku crkvu i prostorije jedne LGBT udruge.

Zbog napada na sinagogu u Grazu i predsjednika lokalne Židovske zajednice Nehammer je naložio policijsko čuvanje svih sinagoga u Austriji.

Istodobno je kod osumnjičenog pokrenut postupak za ukidanje statusa političkog izbjeglice.

Nakon napada na predsjednika Židovske zajednice Graz, diljem Austrije su održani prosvjedi u znak podrške židovskoj zajednici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!