08:20 / 05.09.2018.

Autor: I.B./I.H./HRT/Hina

Iza tajfuna ostala pustoš

-

-

Foto: - / -

Više od milijun domaćinstava bilo je u Osaki i okolnim područjima bez struje, a otkazan je i velik broj letova te nekoliko željezničkih linija.
Japan se oporavlja od posljedica najsnažnijeg tajfuna koji je u posljednjih 25 godina pogodio tu zemlju. Poginulo je najmanje 11 osoba, a više od 350 je ozlijeđeno. Evakuirano je više od milijun stanovnika.

Jebi, što na korejskom znači lasta, je posljednja od vremenskih nepogoda koje su ovog ljeta pogodile tu zemlju, nakon snažnih kiša, klizišta, poplava i toplinskog vala koji je odnio stotine života.

Materijalna se tek počinje utvrđivati, a ona neizravna nikada se neće doznati - jer u Japanu je promet - i cestovni, i željeznički i pomorski baš kao i zračni - bio u potpunom prekidu.

Nakon sati provedenih u skrovištima, stanovnici Osake - koja je najviše stradala, tragaju za svojom imovinom. Osim prometnica, mostova, zgrada i kuća, teško su oštećeni i višestoljetni vjerski objekti.

Zračna luka Kansai, koja je izgrađena na umjetnom otoku, bila je poplavljena i zatvorena, a u njoj je ostalo tri tisuće putnika i nekoliko stotina zaposlenih jer je u most koji je povezuje s kopnom udario tanker.

Putnici su, prema izjavama danim televiziji NHK, proveli noć na terminalima bez struje ili klimatizacije. Jutros zrakoplovni su ih dužnosnici brzim brodovima počeli prevoziti do obližnje zračne luke Kobe, s obzirom na to da se zračna luka Kansai nije mogla ponovno otvoriti.

Više od milijun domaćinstava bilo je u Osaki i okolnim područjima bez struje, a otkazan je i velik broj letova te nekoliko željezničkih linija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!