18:13 / 20.08.2020.

Autor: Dragan Nikolić/Dnevnik2/IMS/HRT

Izazovi u organizaciji nastave

-

-

Foto: - / -

Pripreme za povratak učenika u škole u punom su jeku i u drugim državama.
Pripreme za povratak učenika u škole u punom su jeku i u drugim državama. U isto vrijeme - Njemačka, Francuska i Austrija zabilježile su najveći dnevni rast broja novih slučajeva zaraze u posljednjih nekoliko mjeseci - ponajviše zbog povratka njihovih građana s ljetovanja.

U južnoj njemačkoj saveznoj državi Hesseu učenici su se u razrede vratili ovoga tjedna. U ovoj školi u Hanauu moraju nositi masku cijelo vrijeme boravka u njoj, i na igralištu. Zaraženi učenik odmah će biti prijavljen zdravstvenim vlastima i poslan kući u izolaciju.

- Dobro je da postoje digitalni mediji, ali oni ne mogu nadomjestiti osobni kontakt s kolegama iz razreda i učiteljima, a to je osnova za uspješno učenje i stjecanje društvenih vještina, govori Juergen Scheuermann, direktor škole "Karl Rehbein", Hanau.

U belgijskoj regiji Flandriji škola počinje 1. rujna. U prvom tjednu nastave vrata učionica otvorena su za sve učenike osnovnih i srednjih škola. Nakon toga vlasti su odlučile izdvojiti srednjoškolce od treće do šeste godine, pola radnog tjedna pratit će nastavu od kuće.

- Ne možemo ipak učenicima koji u rujnu postaju srednjoškolci, a koji još ne poznaju svoje učitelje i srednjoškolski sustav, reći - gledajte, nakon prvog tjedna promijenit ćemo vam rutinu i pratit ćete nastavu preko kompjuterskog ekrana, rekao je Dominique Verbruggen, direktor srednje škole St. Bavo Humaniora.

U Španjolskoj dva tjedna prije početka nastave i profesori i roditelji i učenici žive u neznanju. Javnost, koja uglavnom smatra da djeca moraju natrag u školu, proziva odgovorne da kasne s donošenjem suvislog plana. Već je poznato da će se škole potpuno zatvoriti ako u dva različita razreda budu zabilježena dva slučaja zaraze.

- S obzirom na današnji broj pozitivnih slučajeva u Madridu, moramo dobro promisliti kada ćemo ponovno otvoriti škole. Možda ćemo ih otvarati postupno, ovisno o godištu učenika. Odlučivat ćemo o tome uzimajući u obzir broj novih slučajeva u sljedeća dva tjedna, ističe Antonio Zapatero, epidemiolog.

U Kataloniji, jednome od španjolskih žarišta, bude li učenik ili učitelj pozitivan na virus, cijeli razred ide u dvotjednu karantenu, bez obzira jesu li svi ostali negativni.

- Ako ispravno slijedimo preventivne mjere, rizik za djecu i odrasle koji rade s njima u školama je malen, samim time i prihvatljiv, kaže Quique Bassat, Španjolska udruga epidemologa.

U Italiji se škole sigurno otvaraju 14. rujna. Vlada u Rimu smatra to svojim prioritetom i moralnom dužnošću. Svi učenici morat će tijekom nastave nositi maske.

- Maska je važna zaštita. Podijelit ćemo u svim školama 11 milijuna maski dnevno. Napravili smo još nešto. Povećali smo razredne prostorije. Ondje gdje je moguća distanca od jednog metra, učenici mogu skinuti masku dok su u klupama, govori Lucia Azzolina, talijanska ministrica obrazovanja.

U New Yorku, nekadašnjem američkom žarištu, tamošnji sindikat učitelja traži da grad primijeni stroga pravila pri otvaranju svake javne škole u koju će pustiti djecu. Više od milijun njih posljednji put u učionicama je bilo sredinom ožujka.

- Predlažemo da svi odrasli, uključujući roditelje, naprave test na antitijela. Za nas je prihvatljiv test ne stariji od dva mjeseca. Ako osoba nema pozitivna antitijela, zahtijevamo da se 10 dana nakon početka nastave testira na koronavirus. Nakon toga može ući u školsku zgradu samo ako je taj test negativan, objašnjava Michael Mulgrew, predsjednik Sindikata njujorških učitelja.

Svjetska zdravstvena organizacija u najnovijoj studiji navodi inače da je zaraženost mladih između 15 i 24 godine s 4 i pol posto u veljači porasla na 15 posto u lipnju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!