07:58 / 04.03.2018.

Autor: D.P./I.M./Hina

Izbore u Italiji pratila konfuzija i gužve na biralištima

-

-

Foto: - / -

Na izborima, na kojima se glasuje za novi saziv Zastupničkog doma parlamenta te Senata, predviđa se povratak Silvija Berlusconija s njegovim centrističko-desnim blokom.
Više od 50 milijuna Talijana biralo je novi saziv parlamenta. Teško je predvidjeti rezultate jer zakon zabranjuje ispitivanja javnoga mišljenja u posljednja dva tjedna kampanje. Prema onima objavljenim prije toga - u vodstvu je desni blok Silvija Berlusconija.

Na izborima, na kojima se glasovalo za novi saziv Zastupničkog doma parlamenta te Senata, predviđa se povratak Silvija Berlusconija s njegovim centrističko-desnim blokom. Prema anketama, njegova stranka desnog centra "Forza Italia" trebala bi osvojiti relativnu pobjedu, ali ne i dovoljno za formiranje vlade. Moglo bi doći do pat-pozicije i ponavljanja izbora.

Nasuprot njega je centrističko-lijevi bivši premijer Matteo Renzi. Pojedinačno najjača trebala bi biti antiestablišment stranka Pokret pet zvijezda, koji je osnovao komičar Beppe Grilo, a vodi ga, od Berlusconija točno pola stoljeća mlađi, Luigi Di Maio. Većinu, vjerojatno, neće osvojiti nitko.

Izbore su pratili konfuzija i gužve na biralištima. Biralo se prema novom sustavu - 36 posto zastupnika dobit će se izravnim odabirom pojedinaca, a ostali će ući s lista. Čekalo se u redovima, a članovi biračkih odbora građanima su objašnjavali proceduru. Birališta su zatvorena u 23 sata.


O rezultatima parlamentarnih izbora u Italiji, jednoj od najturbulentnijih političkih scena u Europi, bilo je riječi i u Temi dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!