07:04 / 14.10.2018.

Autor: D.N./P.F./HRT

Izbori u Bavarskoj: Teška vremena za blok Angele Merkel

-

-

Foto: - / -

Više od 9,4 milijuna Bavaraca izlazi na izbore. Ankete predviđaju znatan pad podrške Kršćansko-socijalnoj uniji (CSU), što bi moglo loše utjecati i na vladu kancelarke Angele Merkel.
Na iznimno bitnim bavarskim pokrajinskim izborima CSU, sestrinska stranka CDU-a Angele Merkel, izgubio je apsolutnu većinu u tamošnjem parlamentu. Prema dosadašnjim rezultatima, osvojio je oko 10% manje glasova nego na prošlim izborima.

Najveći su dobitnici imigraciji naklonjeni Zeleni s gotovo 18% potpore birača. Regionalna protestna stranka Slobodni glasači osvaja 11,5% glasova, a prvi je put u najvažniji njemački pokrajinski parlament ušla i krajnje desna Alternativa za Njemačku s 10,6% glasova, otevši velik dio glasača upravo CSU-u.

Već i samo traženje koalicijskog partnera za ostanak na vlasti za CSU je dovoljno poniženje. Dosadašnjeg bavarskog premijera Södera čekaju teški pregovori. Isključio je mogućnost koaliranja s krajnjom desnicom. Možda će morati u neprirodnu koaliciju sa Zelenima, koji su se u predizbornoj kampanji osim zaštitom planeta itekako bavili i svakodnevnim problemima Bavaraca.

Oštra protuazilantska retorika Horsta Seehofera, čelnika CSU-a i ministra unutarnjih poslova u vladi Angele Merkel, vjerojatno je otjerala dio bavarskih birača. Večeras je odgovorio na medijske spekulacije i poručio da ne pomišlja na ostavku na jednu od funkcija.

Merkel zapravo i nije bilo na CSU-ovim predizbornim skupovima, iako je riječ o sestrinskoj stranci, članici tročlane koalicije na nacionalnoj razini. Posljedica je to i sve dubljeg jaza između konzervativnih partnera u četvrtoj i posljednjoj Merkeličinoj vladi, ne samo zbog pitanja imigracije nego i zbog načina rješavanja problema dizelaša koji onečišćuju okoliš ili mogućeg smanjivanja poreza za najbogatije.

Za dva tjedna kancelarku čeka ishod za nju još jednih izazovnih pokrajinskih izbora, onih u Hessenu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!