22:04 / 07.10.2018.

Autor: P.F./HRT

Izbori u BiH: Komšić, Džaferović i Dodik novi članovi Predsjedništva BiH

-

-

Foto: - / -

Od nešto više od 3,3 milijuna registriranih birača glasovalo je njih oko 53,26 posto što je približno na razini odaziva iz 2014. godine.

U Bosni i Hercegovini održani su sedmi poslijeratni opći izbori, najneizvjesniji od njezine samostalnosti. Malo više od 3,3 milijuna  registriranih glasača biralo je predstavnike na tri razine vlasti. Izlaznost je bila 53 posto.Prema podacima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, novi članovi Predsjedništva bit će kandidat Demokratske fronte Željko Komšić iz reda hrvatskog naroda, kandidat Stranke demokratske akcije Šefik Džaferović kao bošnjački kandidat te kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik kao kandidat iz reda srpskog naroda.

Među onima koji su odlučivali o hrvatskom članu Predsjedništva, 49,5%potporu je dalo Željku Komšiću, a za njegova najjačeg protukandidata, predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića glasovalo je njih oko 38,5%.

"Želim služiti svim građanima BiH i svima im stojim na raspolaganju", izjavio je Komšić novinarima u Sarajevu. Svim Hrvatima poručio je kako ustavni ustroj BiH omogućuje njegovu poziciju u državnom vrhu, a oni sami nemaju nikakva razloga za brigu zbog toga. "Ja sam vaš predsjednik, glasovali vi za mene ili ne", kazao je Željko Komšić najavivši kako će se truditi da ne napravi ni jednu pogrešku i opravdati iskazano povjerenje.

Čović je malo prije ponoći u Mostaru priznao poraz u izbornoj utrci. Rekao je kako je zahvalan prije svega hrvatskom glasačkom tijelu i onima koji su poduprli Hrvatski narodni sabor. "Ta potpora bila je iznad očekivanja", kazao je Čović ističući kako je dobio potporu više od 80 posto hrvatskog biračkog tijela u BiH. "Zahvaljujem se svima onima koji su prepoznali projekt koji nudimo", kazao je Čović ističući kako žali jer su Bošnjaci odlučili izabrati dva člana Predsjedništva BiH.

Dodao je kako su Bošnjaci trebali shvatiti da ne mogu Hrvatima birati predstavnike ni u Predsjedništvu BiH, niti u domovima naroda, jer je to je put nazadovanja i može izazvati "neviđenu krizu". Najavio je kako će u HDZ-u BiH znati na mudar i korektan način djelovati štiteći hrvatski narod na svakom djeliću BiH te da će pričekati konačne rezultate, a onda napraviti strategiju ponašanja.

Bakir Izetbegović kazao je kako je njegova stranka iznijela "briljantnu pobjedu" jer je Šefik Džaferović pobijedio u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, a Ramiz Salkić pobijedio je u utrci za potpredsjednika u Republici Srpskoj. "SDA je najjača stranka u BiH i tako to treba biti", kazao je Izetbegović. Komentirajući upozorenja iz HDZ BIH Izetbegović je najavio kako će se u BiH "raditi po zakonu, a ne po željama Dragana Čovića".

Milorad Dodik proglašujući svoju pobjedu, novinarima u Banjoj Luci je kazao kako je njegova pobjeda čista kao suza. Najavio je da će njegova politika u Predsjedništvu BiH biti "Republika Srpska prije svega".


BiH: Na izborima glasovalo oko 53,36 posto birača

Konačni podaci o odazivu na ovogodišnje izbore u BiH govore kako je on bio je 53,36% na razini BiH, pri čemu je u Federaciji BiH zabilježen nešto niži odaziv jer je ondje glasovalo 51% od ukupnog broja upisanih birača, dok je u Republici Srpskoj to učinilo njih 57%.

Zatvorena birališta na izborima u BiH

Birači s područja Federacije BiH mogli su odlučivati za hrvatskog ili bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Među onima koji su odlučivali o hrvatskom članu državnog vrha njih 49,47% potporu je dalo Željku Komšiću, a za njegova najjačeg protukandidata, predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića glasalo je njih 38,66%.

Među bošnjačkim kandidatima za Predsjedništvo BiH Šefik Džaferović iz SDA osvojio je najviše glasova, oko 38% glasova, a prema službenim podacima SIP-a, kao novi srpski član Predsjedništva BiH najviše glasova dobio je Milorad Dodik, s potporom 55,15% birača.

Izlaznost na izbore bila je 53,36%, što je nešto više u odnosu na izbore prije četiri godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!