10:41 / 21.03.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

Izbori u Kongu: Očekuje se nastavak vladavine Sassoua

Izbori u Kongu

Izbori u Kongu

Foto: Olivia Acland / Reuters

Otvorena su birališta u Republici Kongo u nedjelju, a očekuje se da će predsjednik Denis Sassou Nguesso produljiti svoju 36-godišnju vladavinu unatoč ekonomskoj krizi u zemlji bogatoj naftom.

Diplomati i analitičari sumnjaju da će Sassoua uspjeti smijeniti netko od šest protivnika ili da će izbori ponovno biti obilježeni mjestimičnim nasiljem kao na posljednjim izborima 2016. godine.

Njegov glavni protivnik, bivši ministar Guy-Brice Parfait Kolelas, hospitaliziran je zbog koronavirusa i možda će biti prebačen u Francusku u nedjelju, otkrio je njegov voditelj kampanje za Radio France Internationale.

Unatoč tome, čini se da vlada ništa ne prepušta slučaju. Pao je internet diljem zemlje u nedjelju, kao i 2016., naveo je NetBlocks, organizacija koja nadzire upravljanje internetom.

Sassou, 77-godišnji bivši padobranac, uspeo se na vlast u toj naftom bogatoj zemlji na zapadnoj obali središnje Afrike vojnim udarom 1979.

Izgubio je na prvim višestranačkim izborima 1992., ali se vratio na vlast 1997. nakon građanskog rata.

Glasanje je započelo na biračkom mjestu u prijestolnici Brazzaville oko sedam sati, rekao je svjedok Reutersa.

Promatrači UN-a i Europske unije nisu pozvani da nadgledaju izbore, a ministarstvo unutarnjih poslova nije dopustilo sudjelovanje 1100 promatrača Katoličke crkve na izborima.

Međutim, promatrači su optimistični i vjeruju da će izbori proći mirno. Vlada je potpisala mirovni sporazum s pobunjeničkom skupinom protiv Sassoua 2017. godine i utišala sukob na jugu Konga.

Nafta je žila kucavica gospodarstva Konga i čini tri četvrtine državnih prihoda. No, zemlja s 5,4 milijuna građana, od kojih 41 posto živi ispod globalne granice siromaštva prema podacima Svjetske banke, nema se čime hvaliti.

Ekstremno siromaštvo samo se povećalo od posljednjih izbora, navodi Svjetska banka jer su se prihodi od nafte naglo srozali usred pada globalnih cijena.

Kongo ima golemi državni dug, koji velikim dijelom potražuju trgovci naftom kao što su Glencore i Trafigura.

MMF je u veljači objavio da je dug Konga i dalje neodrživ, iako se očekuje da će ove godine pasti ispod 100 posto BDP-a.

Aktivisti za borbu protiv korupcije kažu kako nacionalnu naftnu kompaniju i druge ključne institucije privatnog i javnog sektora i dalje nadziru skupine najbližih Sassouovih suradnika.

Vlada odbacuje optužbe o korupciji.

- Gospodarska situacija je teška od 2014., ali imamo vjeru, nepokolebljivu vjeru da pokrenemo našu zemlju na put razvoja, rekao je Sassou na završnom izbornom skupu u petak.

Objava rezultata očekuje se do četiri dana od izbora. Ako nijedan kandidat ne osigura više od 50 posto glasova, drugi krug će se održati za 15 dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!