21:45 / 21.12.2020.

Autor: Miljenko Karačić/Ilko Barbarić /Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Izbori u Mostaru: Ponovno prebrojavanje na 70 biračkih mjesta

Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Rezultati izbora za Gradsko vijeće Mostara i dalje su nepotpuni.
Rezultati izbora za Gradsko vijeće Mostara i dalje su nepotpuni. Središnje izborno povjerenstvo (SIP) prebrojalo je 74% biračkih mjesta.  Prema tim rezultatima HDZ osvaja 35% glasova, a Koalicija za Mostar predvođena sa SDA oko 30%. Hrvatski narodni sabor BiH tijekom dana upozorio je da se jučer na izborima dogodila krađa više tisuća hrvatskih glasova. 

➡️ Privremeni podaci: HDZ-u BiH 37, a SDA 29 posto glasova u Mostaru
➡️ I HDZ BiH i SDA-ova koalicija uvjereni u pobjedu u Mostaru
➡️ Nakon punih 12 godina održani lokalni izbori u Mostaru

SIP je jednoglasno odlučio da će se u utorak ponovno brojati listići na više od 70 od ukupno 150 biračkih mjesta. Pozvao je Gradsko izborno povjerenstvo u Mostaru da rasporedi nove članove izbornih povjerenstava kako bi brojali listiće na mjestima gdje se sumnja u nepravilnosti.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je "kako mu je drago reći da će HDZ imati bar 40% mandata u Gradskom vijeću". To će biti dovoljan kapital da možemo nuditi budućnost Mostara s mladim ljudima, s jednim novim pristupom upravljanja gradom, dodao je. 

- Prema našim podacima, Koalicija za Mostar ima 42%, izjavio je Šerif Špago, predstavnik Koalicije.

Velibor Milivojević iz koalicije "Ostajte ovdje - Zajedno za naš Mostar" pak dodaje kako vjeruje da će ondje biti i predstavnik srpske zajednice, koji će na adekvatan način zastupati sve njihove interese.

Zbog kompliciranog sastavljanja Gradskog vijeća pri čemu Hrvati, Bošnjaci i Srbi ne mogu imati manje od četiri i više od 15 vijećnika, a bar jedan vijećnik predstavlja ostale, prerano je govoriti o koalicijama.

Prebrojavanje glasova će potrajati, a tek se čeka i pristizanje glasova poštom iz inozemstva. Mostar će na novo Gradsko vijeće nakon 12 godina pričekati zasigurno još koji tjedan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!