13:29 / 22.12.2020.

Autor: Miljenko Karačić/Dnevnik/Hina/HRT/IMS/D.D.

Izbori u Mostaru: Traje provjera rezultata izbora

Foto: arhiva, Denis Kapetanovic/PIXSELL

Foto: arhiva, Denis Kapetanovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatski narodni sabor BiH zatražio ostavke izborne administracije te poništavanje rezultata s kompromitiranih birališta.
Nakon nedjeljnih izbora za Gradsko vijeće Mostara uslijedile su teške optužbe za manipulacije. Počela je provjera biračkog materijala i ponovno se broje listići s mnogih izbornih mjesta zbog sumnje u nepravilnosti. Hrvatski narodni sabor prozvao je Središnje izborno povjerenstvo za nered, a međunarodnu zajednicu obavijestio da sumnja u prijave birača na lažne adrese. 

➡️
I HDZ BiH i SDA-ova koalicija uvjereni u pobjedu u Mostaru
➡️ Izbori u Mostaru: Ponovno prebrojavanje na 70 biračkih mjesta
➡️ Privremeni podaci: HDZ-u BiH 37, a SDA 29 posto glasova u Mostaru

Hrvatski narodni sabor prozvao je Središnje izborno povjerenstvo za nered, a međunarodnu zajednicu obavijestio da sumnja u prijave birača na lažne adrese. Sa sat vremena zakašnjenja započelo je ponovno otvaranje vreća s izbornim materijalom, listićima i zapisnicima u prostorijama Srednje ekonomske škole.

Do toga je došlo zbog neorganiziranosti Gradskog izbornog povjerenstva (GIP), nedostatka zapisnika s biračkih mjesta i obrazaca u kojima će se ispravljati uočene pogreške. Predsjednik GIP-a Hilmo Džidelija rekao je kako se ne radi o prebrojavanju listića nego usklađivanju tehničkih podataka s biračkih mjesta.

- Mi imamo 45 naloga. Tamo nema nekakvih nepravilnosti koji ukazuju da su tehnički nedostaci mogli utjecati na rezultate izbora, rekao je Džidelija.

Pojasnio je kako političke stranke ukoliko sumnjaju da je prigodom glasovanja bilo nepravilnosti prijave mogu podnijeti tek nakon objavljivanja rezultata. Za razliku od tvrdnji Džidelije, predstavnici GIP-a su članovima lokalnih izbornih povjerenstava objašnjavali kako će se ipak brojati listići na biračkim mjestima gdje postoje velike razlike između brojki koje su dobile političke stranke i preferencije kandidata.

Iz HNS-a BiH u utorak su opetovali tvrdnje o masovnim izbornim prijevarama prijave bošnjačkih birača na fiktivnim adresama u zapadnom većinskom hrvatskom dijelu Mostara. Izrazili su očekivanje da će policija nakon prijave koja je dostavljena tužiteljstvu istražiti navode o zloporabama.

- Izgleda da mandate određuju oni koji broje glasove a ne oni koji su izašli na izbore, a to je nedopustivo, usuđujem se reći da je ovo na pojedinim mjestima na razini i kaznenog djela i organiziranog kriminala, izjavio je Slaven Zeljko, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar.

- Da li su neki ljudi promijenili prebivalište s jedne adrese na drugu ili se radi o nekim fiktivnim prijavama, kako sam uspio razumjeti ono što je gospodin Čović rekao, to je već za nadležna ministarstva unutarnjih poslova, rekao je predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Željko Bakalar.

Promjenom adrese birača nakon roka, remeti se formula prema kojoj je utvrđeno koliko koje gradsko područje daje vijećnika.

- To će se unijeti u aplikaciju, materijal će se prebaciti u skladište i onda će naši kontrolori vidjeti na koliko još mjesta postoje neke nelogičnosti i nevalidnosti, dodao je Željko Bakalar.

Hrvatski narodni sabor BiH, pismom koje je potpisao Dragan Čović, upozorio je na kršenja izbornih pravila i visoke dužnosnike Europske unije u Bruxellesu te međunarodne predstavnike u Sarajevu. Konture Gradskog vijeća naziru se, no do njegova ustroja ipak će trebati pričekati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!