21:49 / 14.03.2021.

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik/HRT

Izbori u Nikšiću - test za Crnu Goru

Izbori u Nikšiću

Izbori u Nikšiću

Foto: Dnevnik / HRT

Rijetko su kada lokalni izbori u nekoj susjednoj zemlji izazvali pozornost kao današnji u Nikšiću, drugom po veličini gradu u Crnoj Gori. U pozadini je nastavak žestoke političke borbe koja u toj zemlji traje od kolovoza i parlamentarnih izbora na kojima je prosrpska koalicija, nakon tri desetljeća, s vlasti skinula stranku Mile Đukanovića.

Još jedno sudbonosno glasanje, izbori na "život ili smrt", a takvi su već godinama svi u Crnoj Gori, u drugom po veličini gradu - Nikšiću. Za zadržavanje vlasti bori se Europski tim za Nikšić, čiji je nositelj, u rodnom gradu predsjednika Mile Đukanovića, njegova Demokratska partija socijalista.

Sanja Damjanović, nositeljica liste Europski tim za Nikšić očekuje, kaže, pobjedu europskog Nikšića.

- Očekujem pobjedu europske mladosti, jer mi nemamo drugu alternativu. Europski put je jedina naša alternativa – poručuje.

Izazivači trenutačnoj vlasti prije svega su iz redova lista koje su na posljednjim parlamentarnim izborima, u kolovozu prošle godine, nakon puna 3 desetljeća, uspjele pobijediti i smijeniti vladajuće.

Listu Za budućnost Nikšića, koju predvodi Demokratska fronta Andrije Mandića, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić doživljava kao svoju filijalu, pa su joj članovi njegove Srpske napredne stranke javno pomagali u kampanji.

- Večeras Nikšić kreće u jednu novu budućnost, bolju budućnost za sve građane, u budućnost koju ćemo svi zajedno da gradimo. Naša pobjeda je neupitna, uvjerava Marko Kovačević, koalicija Za budućnost Nikšića.

U koaliciji Mir je naša nacija premijera Zdravka Krivokapića su i Demokrati predsjednika parlamenta Alekse Bečića.

- Mi kao koalicija smo potpuno opredijeljeni da naš rezultat na ovim izborima bude jedan vid podrške vladi premijera Zdravka Krivokapića i njenoj stabilnosti, kaže Nemanja Vuković, koalicija Mir je naša nacija.

Listu Crno na bijelo, predvodi stranka URA vicepremijera Dritana Abazovića.

- Očekujemo da ćemo s ostalim kolegama iz opozicije na lokalnom nivou, ostvariti uvjerljivu pobjedu i da će Nikšić, poslije 30 godina dobiti poštenu vlast – poručuje Goran Šućur, URA - koalicija Crno na bijelo.

Na izbornom je listiću i novoosnovani Narodni pokret poduzetnika bliskog SPC-u, Miodraga Dake Davidovića i Socijaldemokratska partija, koja kao i DPS kritizira novu vlast optužujući je za "izdaju i služenje Srbiji".

Mnogi zbog sastava stanovništva, u gradu živi oko 46 tisuća Crnogoraca i gotovo 18 tisuća Srba, Nikšić opisuju kao "lakmus papir" crnogorske politike. Golem je interes za rezultate ovih redovitih lokalnih izbora, prije svega u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Službeni Beograd pokušava popuniti prostor koji je smrću mitropolita Amfilohija Radovića u Crnoj Gori izgubila Srpska pravoslavna crkva.

Kampanju su obilježili brojni incidenti, skupovi na kojima se nisu poštovale epidemiološke mjere, međusobni fizički napadi pristaša kandidata, a oskvrnuta je i fasada džamije u tom gradu. Gotovo je sigurno da će postizborna podjela političkih karata zahtijevati formiranje koalicijske vlasti u Nikšiću.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!