08:58 / 10.07.2020.

Autor: HRT/Hina

Izbori u Singapuru usred pandemije

Foto:  REUTERS/Edgar Su

Foto: REUTERS/Edgar Su

Foto: - / REUTERS

Singapurci sa zaštitnim maskama i rukavicama stajali su u redovima kako bi glasali u jeku pandemije koja gura gospodarstvo ovog grada-države prema najgoroj recesiji ikada.
Singapurci sa zaštitnim maskama i rukavicama stajali su u redovima u petak kako bi glasali u jeku pandemije koja gura gospodarstvo ovog grada-države prema najgoroj recesiji ikada, tako da je središnja tema izbora očuvanje radnih mjesta.

Očekuje se da će vladajuća Stranka narodne akcije (PAP), koja je na vlasti još od stjecanja neovisnosti 1965., donijeti premijeru Leeju Hsienu Loongu još jednu pobjedu i ovaj put vjerojatno posljednju.

Lica zaklonjenih maskama, izborni dužnosnici provode pravila o sigurnom razmaku između birača i mjere im temperaturu pri ulasku na birališta, s tim da su prednost na glasanju tijekom jutra imali stariji kako bi se izbjegle gužve.

Iako su se dužnosnici nadali da biračima neće trebati više od pet minuta za glasanje, stvorili su se redovi ispred nekih biračkih mjesta, a ljudi kažu da su čekali i do jedan sat.

- S obzirom na uvjete, razmišljam vrijedi li riskirati zdravlje samo zato da bi iskoristio svoje biračko pravo, rekao je Joseph Lim, 41, tehnološki stručnjak, iako je glasanje obavezno u Singapuru.

Izborno povjerenstvo reklo je da su se redovi stvorili djelomično zbog dodatnih sigurnosnih mjera te da su se smanjili sredinom jutra.

Lee, sin Leeja Kuana Yewa, utemeljitelja Singapura, obnaša dužnost premijera od 2004. Ima 68 godina i već je dao do znanja da se namjerava povući idućih godina. Novi mandat želi kako bi se izborio s epidemijom koronavirusa i krizom koja prijeti zemlji.

Ovi će izbori pokazati što građani misle o vladinu odgovoru na koronavirus i idućoj generaciji čelnika. Pozorno će se pratiti rezultati izbora jer čak i mali pomaci u popularnosti PAP-a mogu dovesti do velikih političkih promjena.
Prvi rezultati očekuju se ubrzo nakon zatvaranja birališta u 20 sati, a konačni u subotu.

Na izborima sudjeluje rekordnih 11 stranaka. Politički analitičari kažu da oporbene stranke ne nude održivu alternativnu vladu.

Singapur je imao jednu od najnižih stopa smrtnosti odbolesti covid-19 u svijetu i prvotno su se jako hvalili njegovi napori u obuzdavanju epidemije, ali su zatim uslijedili brojni slučajevi zaraze u prenapučenim migrantskim radničkim naseljima koji su zasjenili prvotni uspjeh.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!