Vučić želi "snažne odnose" s RH, raduje ga ulazak Žigmanova u parlament

04.04.2022.

07:47

Autor: HRT

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić

Foto: Predrag Milosavljevic / PIXSELL

U Srbiji su održani predsjednički, prijevremeni parlamentarni te lokalni izbori u desetak gradova i općina, uključujući Beograd. Sadašnji predsjednik Aleksandar Vučić proglasio je pobjedu u prvom izbornom krugu. Istaknuo je da se Srbija dramatično pomaknula udesno te da je utjecaj ukrajinske krize na rezultate bio golem. Srbijanska izborna komisija tek će danas objaviti preliminarne rezultate, a prema podacima nevladine organizacije Centra za slobodne izbore i demokraciju, Srpska napredna stranka ipak neće osvojiti natpolovičnu većinu u Skupštini.


Vučić želi "snažne odnose" s Hrvatskom, raduje ga ulazak Žigmanova u parlament

- Želim da imamo snažne i bolje odnose s Hrvatskom i dat ću sve od sebe da to napravimo, poštujući sve naše razlike, poručio je u nedjelju navečer srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nakon što je u stranačkom izbornom stožeru proglasio pobjedu na predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

Komentirajući rezultate parlamentarnih izbora Vučić je rekao kako mu je "neobično drago" to što će u parlamentu biti predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov.

Koalicijska lista Zajedno za Vojvodinu - Vojvođani koju je predvodio Žigmanov, prema neslužbenim rezultatima, izborila je mjesto u Skupštini Srbije, udružena s Ligom socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka i nekoliko uglednih pojedinaca i hrvatskih udruga u Vojvodini.

Listu Zajedno za Vojvodinu - Vojvođani, DSHV i Žigmanova uoči izbora poduprla je hrvatska vlada priopćenjem Ministarstva vanjskih i europskih poslova koje je službeno pozvalo "sve pripadnike hrvatske nacionalne zajednice da glasuju za listu na kojoj je istaknut kandidat Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov".

Ta lista je, prema priopćenju MVEP-a, "dobila potporu hrvatskih legitimnih političkih predstavnika okupljenih u Hrvatskom nacionalnom vijeću u Srbiji i predvođenih predsjednicom Jasnom Vojnić".

Listu je poduprla i "većina političkih i društvenih institucija koja okupljaju Hrvate iz te države", naveo je MVEP.

Prema dosad objavljenim rezultatima nedjeljnih predsjedničkih i parlamentarnih izbora, za Vučića je glasalo 59,9 posto, odnosno 2,25 milijuna od oko 6,5 milijuna upisanih birača. "Nitko u Srbiji to nije nikada uspio i to znači da sam jedini koji je dvaput pobijedio u prvom krugu, a da nijednom nije bilo tijesno", rekao je Vučić, naglasivši da je na izbore izišlo oko 3,84 milijuna ljudi.

"Izbori su potvrdili demokratsku prirodu srpskog društva", ocijenio je Vučić.

Istodobno, Vučić je priznao kako su izbori pokazali da se Srbija "dramatično pomaknula udesno", ocijenivši da je "utjecaj ukrajinske krize bio ogroman na rezultate izbora".

Koalicija "Zajedno možemo sve", predvođena Vučićevom Srpskom naprednom strankom osvojila je 43,95 posto glasova što će joj osigurati 124 do 125 mandata, i dovesti na rub da može i samostalno formirati vladu.

Izbore u Srbiji prati Dragan Nikolić:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!