Izbori u Turskoj: Erdogan pred najvećim političkim izazovom

12.05.2023.

Zadnja izmjena 18:10

Autor: HRT/D.M./Hina

Recep Tayyip Erdogan

Recep Tayyip Erdogan

Foto: Marko Djurica / REUTERS

Izbori u Turskoj najveći su dosadašnji politički izazov za turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana (69) koji je na vlasti dva desetljeća. Turska oporba smatra ih svojom najboljom prilikom da ga smijeni s vlasti i promijeni njegove politike. Predsjednički i parlamentarni izbori, koji će se održati 14. svibnja, odlučit će ne samo tko će voditi Tursku nego i kako će se njome upravljati, kako će se usmjeravati njezino gospodarstvo i oblikovati njezinu vanjsku politiku.

Više doznajte u prilogu Elizabete Gojan:

video thumb

Najdugovječniji vođa moderne Turske, članice NATO-a, Recep Tayyip Erdogan se kod kuće zauzima za pobožan život i niske kamatne stope, jača turski utjecaj u regiji i popušta veze sa Zapadom. Erdoganov glavni suparnik je Kemal Kilicdaroglu (74), vođa sekularističke Republikanske narodne stranke (CHP), kojeg podržava koalicija šest oporbenih stranaka.

Realna mogućnost da Erdogan bude poražen


Erdogan na jedne od najvažnijih izbora u modernoj povijesti Turske izlazi s poljuljanom popularnošću zbog krize visokih troškova života i posljedica potresa. Zbog realne mogućnosti da bude poražen, Erdogan se prkosno okrenuo jako polarizirajućim temama zbog čega u zemlji vlada eksplozivno ozračje. Optužuje Zapad da financira njegove pro-LGBT suparnike i prikazuje se kao zaštitnik konzervativnih vrijednosti nasuprot napada stranih terorista.

Sve užarenije ozračje potaknulo je oporbenog vođu Kemala Kilicdaroglua da svoje pristaše zamoli da ostanu kod kuće čak i ako oni pobijede. Ako iziđemo, može biti nereda, naoružani ljudi mogu izići na ulice, upozorio je 74-godišnji sekularni oporbeni vođa.

Koliko je utrka tijesna?


Zadnje ankete pokazuju da Kilicdaroglu vodi pred Erdoganom, čija je popularnost pala zbog krize visokih troškova života izazvanih visokom inflacijom. Oporbi su porasli izgledi jer se ujedinila, kažu analitičari. No Erdogan još nije otpao i predsjednička utrka mogla bi ići u drugi krug u kojem će odmjeriti snage s Kilicdarogluom.

Prva ispitivanja javnog mnijenja provedena nakon potresa 6. veljače sugerirala su da će uspjeti u velikoj mjeri zadržati potporu birača unatoč optužbama da je vlada sporo reagirala i da je nemarno provodila građevinske propise što bi spasilo ljudske živote. Ključno je koliko će oporba uspjeti privući glasova kurdskih birača koji čine 15 posto biračkog tijela. Prokurdska Narodna demokratska stranka (HDP) nije članica glavne oporbene koalicije, ali se žestoko protivi Erdoganu nakon obračuna s njezinim članovima zadnjih godina.

Turska nikad više podijeljena


Nacija od 85 milijuna stanovnika izgleda da nikada nije bila više podijeljena u pogledu toga je li Erdogan učinio više štete nego koristi u toj jedinoj većinski muslimanskoj članici Sjevernoatlantskog saveza. Na izborima su se kandidirala još dvojica slabijih kandidata zbog čega će se Erdogan i Kilicdaroglu vjerojatno morati ponovno suočiti u drugom krugu izbora 28. svibnja.

Kakva je važnost izbora za Tursku?


Najsnažniji turski vođa još od Mustafe Kemala Ataturka koji je osnovao republiku prije stotinu godina, Erdogan i njegova Stranka pravde i razvoja (AKP) islamističkih korijena udaljili su Tursku od Ataturkove sekularne vizije. Erdogan je i centralizirao vlast uvevši predsjednički sustav i stoluje u palači s tisuću soba na rubu Ankare, gdje određuje politiku na području gospodarstva, sigurnosti, unutarnjih i vanjskih poslova.

Erdoganovi kritičari tvrde da vlada guši disidentske glasove, potkopava prava i da je pravosuđe stavila pod svoju kontrolu. Dužnosnici to niječu tvrdeći da vlada štiti građane u kontekstu jedinstvenih sigurnosnih prijetnji uključujući pokušaj državnog udara 2016. Ekonomisti smatraju da je Erdoganovo inzistiranje na niskim kamatnim stopama potaknulo skok inflacije od 85 posto prošle godine, najviše u 24 godine, a lira je u zadnjih deset godina pala na desetinu vrijednosti u odnosu prema američkom dolaru.


Erdoganov protivnik optužuje Rusiju za 'deep fake' kampanju


Kemal Kilicdaroglu
, glavni izborni protivnik turskom predsjedniku Tayyipu Erdoganu, objavio je upozorenje Rusiji, optuživši je za objavu lažnog materijala na društvenoj mreži uoči izbora u nedjelju. 

Kilicdaroglu, koji je prema izbornim anketama u malom vodstvu ispred dugogodišnjeg predsjednika Erdogana, nije precizirao o kojem se materijalu radi. Treći predsjednički kandidat Muharrem Ince povukao se iz utrke u četvrtak rekavši da je bio meta klevetničke kampanje uključujući lažne videozapise i dokumente koji su kružili društvenim medijima.

Kilicdarouglu je optužio turske "ruske prijatelje" da su odgovorni za "to što su u ovoj zemlji jučer objavili lažan materijal, zavjere, duboko lažan sadržaj ...Želite li nastaviti naše prijateljstvo nakon 15. svibnja, povucite ruku s turske države. I dalje smo za suradnju i prijateljstvo", poručio je na turskom i na ruskom u četvrtak na Twitteru. Od ruskih dužnosnika u vezi s tim još nema komentara.

Erdoganov izazivač na skupu uoči izbora nosio 'pancirku'


Kemal Kilicdaroglu, glavni izazivač turskog predsjednika Tayyipa Erdogana, nosio je na izbornom skupu u petak neprobojni prsluk, dva dana prije predsjedničkih izbora u nedjelju, zbog "obavještajnih podataka da bi mogao biti napadnut", rekao je izvor iz njegove stranke.


Snimke sa skupa pokazuju i da su se Kilicdarogluovi tjelohranitelji nalazili uz njega dok je držao govor, prvi u predizbornoj kampanji, te da su imali jurišne puške.

Izvor iz Kilicdarogluove Republikanske narodne stranke (CHP) rekao je da je 74-godišnji glavni opozicijski čelnik nosio 'pancirku' i da mu je pojačano osiguranje nakon što je primio obavještajne informacije da bi mogao biti pod rizikom napada.

Izvor nije iznio druge detalje.

Kilicdaroglu, koji ima malo vodstvo pred Erdoganom u anketama uoči predsjedničkih izbora u nedjelju, održao je govor u crnomorskom gradu Samsunu.

U intervjuu s Reutersom u petak, rekao je da je uvjeren u svoju pobjedu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!