23:05 / 21.11.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

Izbori u Venezueli: Dobar odaziv nakon povratka oporbe i međunarodnih promatrača

Izbori u Venezueli

Izbori u Venezueli

Foto: Fausto Torrealba / REUTERS

Odaziv na regionalne izbore koji se u nedjelju održavaju u Venezueli mogao bi biti "veoma dobar" pošto su se na njih, nakon petnaest godina, vratili međunarodni promatrači i oporba koja je prekinula strategiju bojkota.


- Imat ćemo veoma dobar odaziv, rekao je tiskovnoj konferenciji predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (CNE) Pedro Calzadilla, ne navodeći broj dok su u nedjelju poslije podne ljudi čekali u redovima ispred birališta.

Dodao je da sve "ide po planu", unatoč "manjim izgredima" (kašnjenje u otvaranju birališta).

Sve protječe "mirno", potvrdila je predsjednica europskog promatračkog izaslanstva, portugalska eurozastupnica Isabel Santos koja će u utorak predati privremeno izvješće.

Oko 21 od 30 milijuna Venezuelaca pozvano je na birališta kako bi izabrali 23 guvernera, gradonačelnike i vijećnike 335 općina u toj zemlji zahvaćenoj nezapamćenom gospodarskom krizom i hiperinflacijom. U izbornoj utrci sudjeluje više od 70.000 kandidata.

Birališta se trebaju zatvoriti u 20 sati po srednjoeuropskom vremenu, ali će neka možda biti otvorena i dulje.

Rezultati se očekuju oko "2 ili 3 sata ujutro" (u ponedjeljak u 8 ili 9 sati po srednjoeuropskom vremenu), rekao je izvor u CNE-u.

Predsjednik Nicolas Maduro želi provođenjem demokratskih izbora ukinuti gospodarske sankcije koje pritišću zemlju.

Podijeljena oporba je na kraju ipak odlučila sudjelovati na izborima nadajući se da će joj oni osigurati bazu za pokretanje kampanje za predsjedničke izbore 2024.

Ishod izbora koji se održavaju samo u jednom krugu nije upitan: očekuje se nadmoćna pobjeda socijalističke stranke na vlasti u utrci s razjedinjenom oporbom, ocijenio je politolog Pablo Quintero.

Promatrači misle da bi oporba mogla pobijediti u najviše šest saveznih država: Tachiri, Zuliji, Lari (na zapadu), Nueva Esparti (otok), Sucreu i Anzoateguiju (na istoku).

Oporba koja je bojkotirala predsjedničke izbore 2018. i parlamentarne 2020. vratila se na izbore, ali se nije uspjela ujediniti.

Juan Guaido, bez ovlasti, ali priznat kao privremeni predsjednik u pedesetak zemalja, ocjenjuje da treba "ujediniti borbu". Rekao je da neće glasovati.

- Glasovao ili ne (...) nema dvojbe, Maduro jest i bit će i ubuduće nezakonit predsjednik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!