Izbori u Zimbabveu: Glasovanje produljeno, oporba upozorava na prijevaru

24.08.2023.

20:22

Autor: P.F./Hina/HRT

Glasovanje na izborima u Zimbabveu

Glasovanje na izborima u Zimbabveu

Foto: KB Mpofu / Reuters

Zimbabve je nastavio glasovati u glavnom gradu nakon velikog kašnjenja dan ranije zbog nedostatka izbornog materijala, što je oporba kritizirala, upozorivši na prijevaru.

Glasovanje se nastavlja u nekim izbornim jedinicama, izjavio je večeras za AFP potpredsjednik izbornog povjerenstva (ZEC) Rodney Kiwa.

Na desecima birališta mnoštvo bijesnih i umornih glasača u srijedu je ispred šatora i škola dugo čekalo glasačke listiće koji su bili u tiskanju. To je kašnjenje nagnalo predsjednika Emmersona Mnangagwu (80) koji se kandidirao za drugi mandat, da tijekom večeri objavi uredbu o produljenju izbora za jedan dan.

Nered prijavljen na nekim važnim biralištima potaknuo je optužbe za prijevaru i za udaljavanje oporbenih birača.

Na predsjedničkim, parlamentarnim i lokalnim izborima glavni suparnici su Zanu-PF, na vlasti od stjecanja neovisnosti 1980. i najveća oporbena stranka Građanska koalicija za promjene (CCC) koju vodi Nelson Chamisa, 45-godišnji odvjetnik i pastor.

Izborni proces je potpuno pogrješan i nesposoban da dade slobodan i pošten izborni rezultat, komentirao je glasnogovornik CCC-a Promise Mkwananzi. Po prvim informacijama kojima raspolažemo, vodimo na predsjedničkim izborima i ostvarujemo dobre rezultate na parlamentarnim, rekao je na konferenciji za medije.

Uz to, u srijedu navečer je u hotelu u Harareu uhićeno 40-ak zimbabveanskih promatrača koje je policija osumnjičila da koordiniraju navodno objavljivanje izbornih rezultata.

U Glen Norahu, jugozapadno od Hararea, glasački listići su stigli tek oko dva sata ujutro. Tijekom jutra birači su dolazili bijesni, ali odlučni, u školu u kojoj je bilo biračko mjesto, izvijestio je AFP.

Sara Dorman, stručnjakinja za afričku politiku na sveučilištu u Edinburghu, rekla je da ovakav kaos i zbrka na izborima u Zimbabveu još nisu viđeni.

- Ujedno je veoma jasno da su sva birališta na kojima su nedostajali listići na područjima koja se smatraju uporištem oporbe, istaknula je u razgovoru za AFP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!