Izborna lista DSHV-a "Hrvati i dalje zajedno" pobjednica na izborima za HNV u Srbiji

13.11.2022.

16:11

Autor: T.D./HRT/Hina

Tomislav Žigmanov

Tomislav Žigmanov

Foto: Davor Javorovic / Pixsell

Izbornoj listi "Hrvati i dalje zajedno" koalicije udruga, uglednih pojedinaca i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) pripalo je u nedjelju svih 29 mjesta u novome, 5. sazivu Hrvatskog nacionalnoga vijeća (HNV), zastupničkog tijela Hrvata u Srbiji.


Pobjedu te liste na izborima za HNV utvrdilo je Republičko izborno povjerenstvo nakon zbrajanja glasova 82 elektora na takozvanoj elektorskoj skupštini održanoj u Beogradu.

Nositeljica izborne liste bila je psihologinja i aktivistica hrvatske zajednice Jasna Vojnić koja je u prethodne četiri bila i najvjerojatnije će ponovno biti predsjednica HNV-a.

- Vizija koju smo u IV. sazivu započeli bila je početak, 'Hrvati i dalje zajedno' nastavak, a zajedničko djelovanje u istom smjeru bit će naš zajednički uspjeh, rekla je u svojemu govoru Jasna Vojnić.

Istaknula je da će peti saziv HNV-a i dalje biti stjecište svih onih kojima je do napretka i razvoja hrvatske zajednice stalo, košnica ljudi koji kreiraju razvojne programe unutar zajednice.

- Bit ćemo centar koji ima plansko djelovanje spram mladih, sol Republike Hrvatske, bogatstvo Republike Srbije i oslonac koji skrbi o Hrvatima iz svih krajeva zemlje u kojoj živimo, navela je Vojnić.

Dodala je da uključenost u institucionalni i politički sustav koji smo izborili mora nam biti pokretač dugo iščekivane integracije u lojalne i zadovoljne građane Srbije koji snažno čuvaju i njeguju svoj nacionalni identitet.

Predsjednik DSHV-a i od nedavno ministar u vladi Srbije Tomislav Žigmanov izrazio je zadovoljstvo ishodom izbora i kampanjom koja je uglavnom vođena resursima te stranke.

- Peti saziv HNV-a bit će saziv kontinuiteta - velike energije, posvećenog rada i odlučnog zalaganja za boljitak Hrvata u Srbiji. To je prepoznato od strane velikog broja Hrvata koji su dali potpis za čak 87 elektora s liste koju je predvodio DSHV, izjavio je Žigmanov.

Dodao je kako je stranka na ovim izborima potvrdila svoju neprikosnovenost među Hrvatima u Srbiji.

Kako se radi o sastavu Vijeća na čelu sa starom predsjednicom Jasnom Vojnić i DSHV-om kao stožernom snagom čvrsto vjerujem da ćemo na isti, sinergijski način nastaviti dalje zajedno djelovati, zaključio je čelnik DSHV-a koji je bio i elektor na elektorskoj skupštini.

Predstavnici Vijeća i DSHV-a istaknuli su među ostalim da je za njihova mandata pred završetkom Hrvatska kuća u Subotici, da je u posjed zajednice vraćena rodna kuća bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, dobiven je prostor u Beogradu, otvoren je Lektorat za hrvatski u Novome Sadu, osigurani su udžbenici za učenike hrvatske nastave, otvorene prve jaslice pri vrtiću za odgoj na hrvatskom. 

U radu elektorske skupštine sudjelovala su 83 elektora, predstavnika hrvatske manjine koji su osigurali najmanje 60 potpisa potpore svojih sunarodnjaka.

Od tog broja čak 82 zastupalo je listu Hrvati i dalje zajedno, koju su formirali DSHV, nekoliko velikih hrvatskih udruga i ugledni pojedinci hrvatske zajednice.

Nakon što je na elektorskoj skupštini izabrano 29 vijećnika i potvrđen njihov mandat, oni imaju rok od 20 dana da održe konstituirajući sjednicu, imenuju predsjednika i formiraju izvršna tijela HNV-a.

HNV, sastavljeno od 29 vijećnika, zastupničko je tijelo oko 58.000 Hrvata u Srbiji, u području obrazovanja, informiranja, kulture i službene uporabe materinskog jezika.

Pored hrvatske, svoja vodstva u nedjelju biraju i sve ostale nacionalne manjine u Srbiji kojih je oko milijun.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!