18:38 / 20.09.2020.

Autor: Miljenko Karačić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Izborni zakon BIH

-

-

Foto: - / -

Pregovori u Sarajevu su počeli, a SDA nastavak uvjetuje drugim pitanjima.
Posjet člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Zagrebu i početak pregovora između vođa SDA Bakira Izetbegovića i HDZ-a BiH Dragana Čovića o promjeni Izbornog zakona, koji je dio potpisanog sporazuma o izborima u Mostaru, ponovno su aktualizirali pitanje složenih međunacionalnih odnosa u toj zemlji. 

Stisak ruku Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića nakon potpisanog sporazuma o održavanju lokalnih izbora u Mostaru poslije punih 12 godina. Dio tog sporazuma je i promjena Izbornog zakona na tragu presuda Suda za ljudska prava u Strassbourgu i Ustavnog suda BiH.

Pregovori u Sarajevu su počeli, a SDA nastavak uvjetuje drugim pitanjima.

- Već osam mjeseci smo bez popunjenog Ustavnog suda Federacije BiH. Na tome insistira SDA i mislim da je bolje sve to pomaći dok se ne završe lokalni izbori, rekao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

No mostarski sporazum ima i čvrste rokove vezano za dogovor o izbornom zakonu.

- Jedna od odredbi kad je u pitanju Izborni zakon je da sporazum treba početi i završiti za šest mjeseci, što je 17.12. Moj stav je vrlo jasan, u tom vremenu mi to moramo uraditi, inače sporazumi ne postoje, dodao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Sve se to događa 25 godina nakon potpisivanja  Daytonskog sporazuma o kojem i danas u samoj BiH postoje veliki prijepori.

-Ja smatram da Dejtonski sporazum jeste zaustavio rat i stvorio novi politički sistem u BiH. Taj politički sistem proizilazi iz ustava koji je sastavi dio Daytona. Drugi u BiH kažu da je zaustavio samo rat, a to nije, naglasio je član Predsjedništva BiH (SNSD) Milorad Dodik.

A upravo je njegov posjet Zagrebu pomalo zasjenio razgovore o sporazumu u Sarajevu.

- Potpuno je očito da sad hrvatska vanjska politikaje prešla sa one načelne podrške u operacionaliziranju podreške BiH na euroatlanskom putu, ali i bome ozbiljnog zauzimanja za položaj Hrvata u BiH, naglasio je doc. dr. sc. Dražen Barbarić, Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru.

Poruka iz Zagreba da neće biti jednostrane revizije Daytona zapravo je samo potpora političkom vodstvu Hrvata u BiH za legitimnim predstavljanjem. A bez toga nema političke stabilnosti u BiH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!