08:48 / 02.03.2018.

Autor: HRT

Izborni zakon u BiH za Čovića "pitanje svih pitanja", za Izetbegovića "predimenzionirano"

Foto: twitter

Foto: twitter

Foto: - / -

Hrvatski i bošnjački članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović i Bakir Izetbegović verbalno su se sukobili na primanju koje su priredili u povodu 1. ožujka, dana kada se u BiH obilježava kao dan nezavisnosti.
Hrvatski i bošnjački članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović i Bakir Izetbegović uspjeli su se jučer neizravno verbalno sukobiti i na primanju koje su priredili u povodu 1. ožujka, dana kada se u BiH obilježava dan nezavisnosti.

Predmet njihova prijepora ponovo je bio izborni zakon odnosno njegove očekivane izmjene o čemu se već mjesecima neuspješno pregovara kako bi se odgovorilo na presudu Ustavnog suda BiH kojoj je neustavnim proglašen prijašnji način biranja nacionalnih zastupnika u Dom naroda parlamenta Federacije BiH. Sada se za to traži nova formula, no nema nikakvih naznaka približavanja stavova ključnih stranaka HDZ-a BiH i SDA predvođenih upravo Čovićem i Izetbegovićem.

U govoru koji je održao pred uzvanicima na svečanom primanju u Predsjedništvu BiH Čović je kazao kako su izmjene izbornog zakona apsolutni prioritet unatoč brojnim drugim izazovima koji čekaju tu zemlju, posebice na putu približavanja Europskoj uniji, a Izetbegović je to prokomentirao konstatacijom kako je njegov kolega u državnom vrhu o tome govorio bez potrebe i na predimenzionirani način. Izmjene izbornog zakona u ovom su trenutku pitanje svih pitanja, posebice jer su odluke Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, ali i odluke Ustavnog suda BiH usko povezane s problematikom zaštite ljudskih prava, temeljnih sloboda i prava manjinskih zajednica na sudjelovanje u političkom životu,  kazao je Čović.

Prema njegovu sudu, hrvatski je narod u BiH u poziciji u kojoj su grubo narušena njegova prava legitimnog predstavljanja u vlasti, a takva situcija narode u BiH udaljava jedne od drugih, dovodi u pitanje vrijednosti definirane u ustavu te ugrožava autoritet institucija BIH i njenu državnost.

Izetbegović je nakon toga u izjavi novinarima taj dio Čovićeva govora ocijenio nepotrebnim. To je u velikoj mjeri iz kuta HDZ-a odnosno njihovih zahtjeva koji se odnose na izmjene izbornog zakona. Mislim da je ta dimenzija bila nepotrebna i predimenzionirana, kazao je Izetbegović.

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić na svečanom primanju nije ni bio jer vlasti u Republici Srpskoj, koja je njegova izborna baza, ne priznaju 1. ožujka kao praznik.
Foto: twitter

Foto: twitter

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!