07:34 / 09.08.2018.

Autor: HRT

Izetbegović: BiH i Kosovo se ne mogu uspoređivati

-

-

Foto: - / -

Izetbegović je ublažio retoriku prema predstavnicima bosanskohercegovačkih Hrvata ističući da im je najvažniji dogovor s Bošnjacima.
Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović odbacio je navode srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića koji je rekao da je status Republike Srpske povezan s pozicijom Kosova te je ublažio retoriku prema predstavnicima bosanskohercegovačkih Hrvata ističući da im je najvažniji dogovor s Bošnjacima. 

Dačić je jučer izjavio da je trebalo proglasiti neovisnost Republike Srpske onoga trenutka kada je to učinilo Kosovo. "To dvoje se nikako povezati ne može. Uzalud Dačić, Miloševićev učenik, pokušava povući paralele. BiH je riješena", rekao je Izetbegović u Mostaru. Objasnio je kako je isto zlo 'predvođeno Miloševićem' pogodilo i Kosovo i BiH. 

Upitan o odnosima s hrvatskom stranom i hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, Izetbegović je rekao kako je Mostar pravo mjesto da se razgovara o odnosima Bošnjaka i Hrvata koji, po njemu, moraju biti bolji. Pri tome krivnju vidi i u vlastitim istupima.

"Ti odnosi bi i bili bolji da se mudrije odnose prvaci koji predstavljaju ova dva naroda, a ne isključujem tu ni sebe. Mislim da bi gospodin Čović trebao imati u vidu da pedeset posto hrvatskog korpusa živi izmiješano s Bošnjacima i da je daleko preče napraviti dogovor s nama u Sarajevu, nego s nekim u Beogradu ili Banjoj Luci", rekao je Izetbegović.

Ponovio je tvrdnje kako treba udovoljiti zahtjevima Islamske zajednice te pokazati pijetet prema zločinima nad Bošnjacima.

Izetbegović je tijekom dana najavio da će bošnjačka strana nastaviti razvijati vojnu industriju kako se više ne bi suočila s agresijom i zločinima te je oštro prozivao Čovića za izdaju interesa BiH kada je podupro izgradnju 
pelješkoga mosta. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!