16:31 / 16.12.2020.

Autor: M.M./Hina

Izetbegović: Nisam utjecao na Komšića i Džaferovića, ponovno prijetnje Hrvatima

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Bakir Izetbegović odbacio je tvrdnje da je on utjecao na članove Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića da se ne sastanu s ruskim šefom diplomacije Sergejem Lavrovom.
Predsjednik bošnjačke SDA Bakir Izetbegović odbacio je tvrdnje da je on utjecao na članove Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića da se ne sastanu s ruskim šefom diplomacije Sergejem Lavrovom te je ponovno zaprijetio da će bošnjačke stranke preglasati Hrvate na izborima 2022. 

➡️ Lavrov: Rusija se protivi angažiranju Zapada u BiH, želi očuvati Dayton
➡️ Diplomatski skandal: Džaferović i Komšić odbili susret s Lavrovom 

- Čuo sam se jučer sa Džaferovićem koji me nazvao i kazao da su tako odlučili i učinili. Naravno da sa Džaferovićem koordiniram, ali s Komšićem nikad. Jedino smo se zajedno dogovarali u vezi s NATO-om. To su besmislice i ja se ograđujem od toga, rekao je Izetbegović u Mostaru komentirajući neke navode da on stoji iza odluke dvojice članova Predsjedništva BiH da se ne sastanu s Lavrovom.

Nakon odbijanja susreta ruski ministar vanjskih poslova izjavio je kako se radi o dirigiranoj odluci, dok je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović bio eksplicitniji kazavši kako "dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH koordiniraju odluke s vrhom SDA".

- Džaferović i Komšić su lideri koji imaju snažan integritet. Ispravno su postupili. Lavrov je sam kriv što je, nepoštujući simbole i zakone BiH, poput Zakona o obrani BiH u vezi s NATO-om, poslao svjesno ovakve poruke. Sam je isprovocirao Džaferovića i Komšića da tako postupe, dodao je.

Prema njegovim tvrdnjama, tijekom jučerašnjeg susreta šefica bosanskohercegovačke diplomacije Bisera Turković, koja također dolazi iz redova SDA, navela je sve primjedbe koje je i Izetbegović danas iznio na konferenciji za novinare.

Izetbegović je izrazio očekivanje da će Koalicija za Mostar, kojoj je na čelu SDA, pobijediti na nedjeljnim lokalnim izborima koji se u tome gradu održavaju nakon 12 godina.

Komentirajući tvrdnje da hrvatske stranke neće pristati na izmjene Statuta Mostara dok se ne izmijeni Izborni zakon kako bi se prestalo s preglasavanjem, Izetbegović je zaprijetio da će bošnjačke stranke preglasati Hrvate na općim izborima 2022. ako se nastavi s blokadama formiranja Vlade Federacije BiH i popunjavanja Ustavnoga suda Federacije BiH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!