Izetbegović odbio nasamo razgovarati s Čovićem

09.06.2022.

10:59

Autor: M.Š./Hina/HRT

Bakir Izetbegović

Bakir Izetbegović

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Predsjednik vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović odbacio je mogućnost pojedinačnih razgovora s čelnikom HDZ-om BiH Draganom Čovićem o izbornim prijeporima tijekom skorog susreta s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom u Bruxellesu.

- Ja uvijek mogu popiti kavu s gospodinom Čovićem i gospodinom Michelom, ali da ću razgovarati dalje jedan na jedan sa Čovićem - nikada više, rekao je Izetbegović gostujući u programu Bosanskohercegovačke radio televizije (BHRT).

Pojasnio je kako će čelnici petnaest stranaka koje imaju zastupnike u državnom Parlamentu BiH u nedjelju 12. i ponedjeljak 13. lipnja biti u posjetu Bruxellesu gdje će razgovarati s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom.

Europski dužnosnik je nedavno razgovarao u Sarajevu sa Čovićem i Izetbegovićem o rješavanju izbornih prijepora o načinu provedbe izbornih rezultata, te ubrzanju europskog puta zemlje.

Čelnik SDA sada međutim odbacuje mogućnost takvog formata susreta.

Dodao je kako su u ranijim razgovorima o izbornoj reformi oko načina biranja članova Predsjedništva i izaslanika u Domu naroda Federacije BiH bili nerealni zahtjevi HDZ-a BiH i njezina predsjednika Dragana Čovića.

Poručio je kako će Čović morati popustiti bošnjačkom političkom bloku.

- Uvijek je tražio više i previše. I neće to dobiti. Ima promijeniti način kako se odnosi prema nama, prema probosanskom frontu i bošnjačkom. Ima spustiti zahtjev. Ne može dobiti paritete kako je to zamislio, dodao je.

U zaključcima predsjedništva SDA pozdravljeno je angažiranje predsjednika Europskog vijeća oko rješenja prijepora u BiH, te su ocijenjene besmislenim tvrdnje da međunarodna zajednica u BiH svojim odlukama pogoduje bošnjačkoj strani i SDA.

Odbacujemo kao neosnovane i besmislene tvrdnje koje se učestalo mogu čuti od člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića i niza drugih njima bliskih aktera da Zapad bezuvjetno podržava Bošnjake i SDA, naveli su iz ove stranke.

Dodali su pri tome kako SDA i predstavnici EU, SAD-a i OHR-a imaju isti cilj - izgradnju funkcionalne, demokratske države, stabilnih institucija i osiguranje vladavine zakona.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!