15:04 / 09.01.2018.

Autor: HRT

Izetbegović smatra kako Erdogan neće posredovati u BiH

Bakir Izetbegović

Bakir Izetbegović

Foto: - / -

Bošnjački član BiH Predsjedništva potvrdio je kako se od Turske može očekivati potpora, no ne za izmjene izbornog zakona na način kako to očekuju BiH Hrvati.

Bošnjački član BiH Predsjedništva Bakir Izetbegović dao je naznake kako turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan neće posredovati oko izmjena izbornog zakona u BiH, što bi od njega u Ankari trebala zatražiti predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. 

"Ako su točni medijski napisi da je jedan od razloga odlaska predsjednice Hrvatske u posjetu Turskoj razgovor o izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH i intervencija predsjednika Erdogana po tom pitanju, onda je to proizvod potpuno pogrešnog razumijevanja mojih prijateljskih odnosa s predsjednikom Erdoganom i odnosa BiH i Turske", rekao je Izetbegović za portal Faktor kojega se smatra jako bliskim njegovoj Stranci demokratske akcije (SDA). Istaknuo je da se Turska nikada nije miješala u unutarnje odnose u BiH nego se "naprotiv, potpuno korektno odnosila i snažno podržavala jasne prioritete BiH koji se odnose na članstvo u EU-u i NATO-u, reformske procese i ekonomski napredak".

Potvrdio je kako se od Turske može očekivati potpora, no ne za izmjene izbornog zakona na način kako to očekuju bosanskohercegovački Hrvati nego za presudu u predmetu Međunarodnog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu koji se odnosi na provedbu prava nacionalnih manjina. "Od Turske možemo očekivati načelnu potporu BiH u skladu sa stavovima Vijeća EU-a za vanjsku politiku, koje naglašava potrebu provedbe presude Sejdić-Finci i izmjene izbornog zakona koji neće prodonijeti daljim nacionalnim podjelama", rekao je Izetbegović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!