22:22 / 06.09.2018.

Autor: HRT

Izjava četvorke - Rusija odobrila otrovanje novičokom

-

-

Foto: - / -

Francuska, Njemačka, Sjedinjene Američke Države i Kanada istaknule su u zajedničkoj izjavi da vjeruju zaključcima britanske policije u istrazi o trovanju bivšeg ruskog špijuna i njegove kćeri nervnim otrovom novičokom.
Francuska, Njemačka, Sjedinjene Američke Države i Kanada istaknule su u zajedničkoj izjavi da vjeruju zaključcima britanske policije u istrazi o trovanju bivšeg ruskog špijuna i njegove kćeri nervnim otrovom novičokom. 

Pozivamo Rusiju da OPCW-u (Organizacija za zabranu korištenja kemijskog oružja) preda sve informacije o svom programu za novičok, navode četiri države u priopćenju Downing Streeta.

London je ocijenio ruskog predsjednika Vladimira Putina odgovornim za trovanje Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije 4. ožujka u Salisburyju, na jugozapadu Engleske. Britanska premijerka Theresa May jučer je u parlamentu izjavila da su napad izvela dvojica časnika ruske vojnoobavještajne službe (GRU). Već smo donijeli zajedničke mjere kako bismo suzbili djelatnost GRU-a putem izgona svih neprijavljenih obavještajnih agenata, ističu zemlje potpisnice, smjerajući na izgon ruskih diplomata nakon trovanja Skripalovih.

Downing Street dodaje da je May o tome razgovarala s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, s američkim Donaldom Trumpom, s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!