Izložba "Priča o kravati" u sjedištu UN-a

24.05.2022.

08:49

Autor: Studio 4/IMS/HTV/Branka Slavica

Kravata na spomeniku ispred sjedišta UN-a u New Yorku

Kravata na spomeniku ispred sjedišta UN-a u New Yorku

Foto: Branka Slavica / HRT

Prije 30 godina Hrvatska je postala članica Ujedinjenih naroda. Obljetnica se ovaj tjedan obilježava na East Riveru gdje su kravatom ukrašeni spomenici hrvatskih kipara Antuna Augustinčića i Ivana Meštrovića u sjedištu međunarodne organizacije u New Yorku. Za diplomate i posjetitelje UN-a otvorena je i izložba "Priča o kravati".


Nije jednostavno staviti kravatu na vrat jahačice, skulpture visoke 5,5 metara postavljene na kamenom postolju od 10 metara. Zadaća je obavljena, sljedećih će dana Augustinčićev „Spomenik miru" ispred sjedišta UN-a krasiti crveni modni detalj. Hrvatska obilježava dan kada je aklamacijom primljena u članstvo UN-a. 


Trenutak nije bio jednostavan, gotovo trećina državnog teritorija bila je okupirana, a za potporu većine na East Riveru trebalo se izboriti.


- Prvo, trebalo je zaustaviti agresiju, drugo trebalo je osigurati bilateralna priznanja niza država, uključujući i spremnost svih stalnih članica Vijeća sigurnosti što je pretpostavka za prijem u UN. Napokon, trebalo je riješiti neka osjetljiva međunarodno pravna pitanja, izjavio je stalni predstavnik RH pri UN-u Ivan Šimonović


Hrvatska je ta pitanja uspješno riješila, oslobodila je okupirana područja, a od države u kojoj je provedena najuspješnija mirovna misija UN-a - reintegracija Podunavlja, postala je zemlja koja sudjeluje u mirovnim operacijama.


- U ovih 30 godina Hrvatska vojska i policija pružile su svoj doprinos UN-u služeći u mirovnim operacijama, a cijeli niz hrvatskih diplomata kao i neovisnih stručnjakinja i stručnjaka pružilo je svoj obol radu Ujedinjenih naroda, ističe Šimonović.  Galerija
I djevojka s lutnjom Ivana Meštrovića dobila je kravatu, Foto: Branka Slavica/HTV/HRT
U povodu 30. obljetnice ulaska Hrvatske u UN - izložba "Priča o kravati", Foto: Branka Slavica/HTV/HRT

Priča o kravati  - izložba doznali o ulozi Hrvatske u povijesti kravate 


Godine 2008. Hrvatska je UN-u darovala odljev u bronci Meštrovićeve „Djevojke s lutnjom". I ta je bista ovog tjedna ukrašena kravatom. Priča o kravati tema je izložbe koja je do kraja tjedna otvorena za javnost i za diplomate u UN-u.


- Mi muškarci imamo vrlo malo mogućnosti da se modno izrazimo, nosimo tamna odijela i košulje, pa je kravata mali instrument koji nam je na raspolaganju da bismo izrazili raspoloženje, bilo da smo sretni ili nezadovoljni. Zato, hvala Hrvatskoj na doprinosu modi za muškarce na ovaj način, rekao je Olof Skoog, stalni predstavnik Europske unije pri UN-u. 


 Brojni diplomati tek su na otvaranju izložbe u zgradi UN-a saznali o ulozi Hrvatske u povijesti kravate.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!