10:18 / 02.07.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Izmjene izbornog zakona: Palmer i Eichhorst stižu u BiH

Bakir Izetbegović

Bakir Izetbegović

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Visoki dužnosnici američke administracije i Europske unije zaduženi za zapadni Balkan dolaze ovog vikenda u Bosnu i Hercegovinu kako bi pokušali deblokirati pregovore o izmjenama izbornog zakona te zemlje, potvrdio je predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.

On je u intervjuu za TV Federacije BiH (FTV) kazao kako će uz posebnog izaslanika State Departmenta za zapadni Balkan Matthewa Palmera u BiH stići i Angelina Eichhorst, nizozemska diplomatkinja koja u službi za vanjske poslove EU (EEAS) obnaša dužnost direktorice za Europu i središnju Aziju.


- Njih dvoje će zajedno raditi na stabilizaciji prilika u BiH, na provedbi presuda Europskog suda za ljudska prava, dakle na izmjenama ustava i izbornog zakona, ustvrdio je Izetbegović.


Ranije je najavljeno kako su od subote planirani odvojeni Palmerovi susreti s ključnim političarima u BiH dok bi u ponedjeljak trebao uslijediti sastanak s članovima parlamentarne radne skupine zadužene za izradu prijedloga izmjena izbornog zakona.


Unutar te skupine koju čine predstavnici svih vladajućih te nekih oporbenih stranaka zastupljenih u državnom parlamentu do sada nije bilo nikakvog napretka u pregovorima o izmjenama izbornog zakona unatoč najavama i očekivanjima, posebice iz HDZ BiH da se to goruće pitanje riješi do sredine lipnja.


Predsjedateljica radne skupine Alma Čolo (SDA) potvrdila je uoči Palmerova dolaska u Sarajevo kako "nema apsolutno nikakvih rezultata".


- Očekujemo velike kritike, kazala je Čolo komentirajući najavu nove diplomatske ofenzive SAD i EU.


Za čelnog čovjeka njezine stranke najvažnija je ipak činjenica da SAD i EU nastavljaju koordinirano djelovati u nastojanjima da se stvari u BiH pomaknu s mrtve točke.


Izetbegović je podsjetio kako je to do sada bilo vidljivo kroz zajedničke nastupe veleposlanika SAD i EU u BiH Erica Nelsona i Johanna Sattlera iako ni to u konačnici ne mijenja situaciju u kojoj se dogovor odnosno rješenje i u Washingtonu i u Bruxellesu očekuje od političara u BiH.


Takva je i procjena predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića koji je uoči dolaska visokih američkih i europskih diplomata kazao kako su u njegovoj stranci kazali što su imali i sada očekuju da se usvoje rješenja koja bi uz minimalne izmjene ustava osigurala da konstitutivni narodi imaju legitimne predstavnike u Predsjedništvu BiH i domovima naroda parlamenata države i entiteta.


- Vrijeme je da se podvuče crta, kazao je Čović.


Izetbegović je ipak upozorio kako zapravo još ništa nije riješeno odnosno kako nije izlaz u tome da se dogovore samo on i Čović jer suglasnost za konačna rješenja moraju dati i druge parlamentarne stranke s obzirom na činjenicu da se ustav može mijenjati samo uz potporu dvije trećine zastupnika.


- Da Izetbegović i Čović osmisle najbolji model, on bi bio sahranjen od ostalih političara u BiH ako oni nisu u njemu sudjelovali. A ovo dokle smo došli ja i Čović je daleko od najboljeg, daleko od rješenja, kazao je čelnik SDA koji i dalje traži da HDZ BiH pristane na reduciranje uloge parlamentarnih domova naroda. Ti bi domovi, po Izetbegovićevu prijedlogu, trebali prestati biti zakonodavna tijela a bili bi zaduženi samo za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa.


- Mislim da bez toga neće ići i da je toga svjestan i HDZ i da će u tom smjeru ići i pozitivni pritisak prijatelja iz Europe i Amerike, zaključio je Izetbegović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!