15:01 / 26.05.2018.

Autor: D.M./M.M./Hina

Iznenada se sastali Moon Jae-in i Kim Jong-un

-

-

Foto: - / -

To je drugi susret čelnika Sjeverne i Južne Koreje u mjesec dana. On se dogodio u vrijeme dok obje strane ulažu napore da se povijesni summit SAD-a i Sjeverne Koreje ipak održi.
Čelnici Sjeverne i Južne Koreje sastali su se u subotu u demilitariziranoj zoni između dviju zemalja, prenose agencije. To je drugi susret južnokorejskog predsjednika Moona Jae-ina i sjevernokorejskog vođe Kima Jong-una u mjesec dana. On se dogodio u vrijeme dok obje strane ulažu napore da se povijesni summit SAD-a i Sjeverne Koreje ipak održi.

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je otkazao sastanak na vrhu, sazvan za 12. lipnja, ali je poslije dao naslutiti da bi se ipak mogao održati. Moon i Kim dva su sata razgovarali na sjevernoj strani sela mira Panmunjoma, priopćio je Moonov ured. Rezultate razgovora Moon će objaviti u nedjelju ujutro, dodaje se u priopćenju. Ako do susreta dođe, Trump i Kim razgovarat će o denuklearizaciji Korejskog poluotoka i smanjenju napetosti.

Trump je u pismu Kim Jong-unu u četvrtak otkazao sastanak planiran za 12. lipnja u Singapuru, koji je trebao biti prvi susret nekog aktualnog američkog predsjednika i sjevernokorejskog čelnika, a, kako se čini, dan poslije ipak se predomislio. Pjongjang je suzdržano reagirao na vijest o otkazivanju objavljenu istog dana kada je Sj. Koreja rekla da je "potpuno" demontirala svoj poligon za nuklearne pokuse.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!