09:25 / 03.06.2020.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Izrael: Danju se bave Hezbollahom i drugima, noću pandemijom

-

-

Foto: - / -

Od korona pumpica, naočala koje mjere temperaturu, do robota koji se brinu za pacijente.
Od korona pumpica, naočala koje mjere temperaturu, do robota koji se brinu za pacijente - novinar izraelskog TV kanala Channel 12 News sažeo je u 11 minuta sve što su tamošnji mozgovi izmislili u posljednjih par mjeseci otkako je zavladala pandemija novog koronavirusa. Dirigentsku palicu prepustili su vojsci koja uz pomoć znanstvenika razvija tehnologije i sustave koji će pomoći živjeti s koronavirusom, a možda ga i pobijediti.

Prije dva mjeseca kada su razmjeri opasnosti od koronavirusa postali vidljivi, Izrael je odlučio upotrijebiti svoje najjače oružje u borbi protiv pandemije. Dok je cijeli svijet mobilizirao logistiku svojih vojnih snaga, oni su, kažu - mali, ali odvažni kakvi jesu - mobilizirali inteligenciju tehnoloških genija izraelske vojske, vojne industrije i znanstvenika sa sveučilišta.  

- Odluku sam donio 13. ožujka. Bio sam na sastanku kod premijera. Raspravljali smo kako razmišljati izvan okvira. Odlučio sam svu tu snagu i mozgove usmjeriti prema suzbijanju korone. U svijetu nije uobičajeno da Ministarstvo obrane radi takvo nešto, kaže dr. sc. Dani Golad, brigadni general, voditelj Uprave za razvoj naoružanja i tehnološke infrastrukture u Izraelu.

Uprava za razvoj naoružanja i tehnološke infrastrukture odgovorna za logistiku u situaciji bez ovakve krize u državi radi na razvijanju raketnih sustava, identifikaciji podzemnih tunela, raketnim presretačima, špijunskim avionima.

Elektroničko ratovanje, kibernetika, proturaketni sustav "Strijela", "željezne kupole", bespilotne letjelice… Na pitanje što se s tim projektima događa sada, dr. sc. Dani Golad odgovara:

- Nastavljamo s našim aktivnostima, i dalje razvijamo sustav.

Na pitanje kako je to moguće, objašnjava:

- Danju se bavimo Hezbollahom, Hamasom i Iranom, a noću razvijamo sustave u suradnji s bolničkim centrima.

Okupili su briljantne umove i rekli im: "Dajte sve od sebe da nas izvučete iz ovoga".

Nema uputa, nema financijskih ograničenja, a najvažnije - nema glupih ideja. U moru ideja netko mora provjeriti jesu li ta rješenja doista ostvariva, kaže pukovnik "Eli", voditelj Odjela sustava Uprava za razvoj naoružanja i tehnološke infrastrukture u Izraelu.

S nekim start up tvrtkama prvi put rade, a s nekima su već surađivali. Sve su ih, kažu, usmjerili u polje medicine. To, smatraju, pokazuje snagu organizacije. Kad ti u životni prostor uđe nešto nepoznato, kad živiš u neizvjesnosti, kreativniji si i inovativniji. To pokazuje snagu - komentiraju.

Baš kao u Bibliji - "svoje će mačeve prekovati u ralice, a svoja koplja u radne srpove", kaže novinar izraelskog Channela 12 u reportaži.

Kroz nekoliko tjedana, pa čak i nekoliko dana, opremili su obične videokamere umjetnom inteligencijom, a nanočipove kojima su otkrivane eksplozivne čestice dodali na naljepnicu koja običnu maramicu pretvara u N95 masku, nastavlja.

Termalne kamere koje su identificirale neovlašteni ulaz u izraelski teritorij sada mjere temperaturu, puls i volumen pluća. Medicinska istraživanja koja inače traju godinama, završena su u nekoliko tjedana. Većina tih istraživanja uskoro će postati dio njihovih svakodnevnih života, dok se trude probuditi iz ove noćne more.

Pogledajte reportažu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!