Izrael gađao mete Hamasa; Dvije Izraelke ubijene na Zapadnoj obali

07.04.2023.

Zadnja izmjena 16:38

Autor: T.V./HRT/Hina

Izraelska vojska napala mete Hamasa u Libanonu i pojačala udare u Pojasu Gaze

Izraelska vojska napala mete Hamasa u Libanonu i pojačala udare u Pojasu Gaze

Foto: Ashraf Amra / REUTERS

Izraelska vojska priopćila je da je napala mete koje pripadaju islamističkoj skupini Hamas u južnom Libanonu i da je pojačala udare u pojasu Gaze, nakon raketnih napada na Izrael pokrenutih iz Libanona u četvrtak.

Dvije Izraelke, sestre u dvadesetim godinama iz židovskog naselja Efrata  u petak su ubijene, a njihova majka teško ranjena, u napadu na okupiranoj Zapadnoj obali, nakon izraelskih zračnih udara na Pojas Gaze i na jug Libanona, što pridonosi naglom porastu napetosti na Bliskom istoku.

Napad se događa nakon izraelskih zračnih udara na Gazu i na Libanon, u eskalaciji kakva u izraelsko-libanonskim odnosima nije viđena od 2006.

Izrael je rekao da je u Gazi i u Libanonu gađao položaje palestinskog pokreta Hamasa, kao odgovor na ispaljivanje više desetaka raketa na njegov teritorij.

Ova eskalacija se događa nakon silovitog upada izraelskih snaga u džamiju Al-Aksu u srijedu u Jeruzalemu, što je naišlo na osudu mnogih zemalja svijeta. Hamas, na vlasti u Pojasu Gaze, osudio je nezapamćeni zločin Izraela u mjesecu posta, ramazanu. Izraelska policija upala je u Al-Aksu, treće najsvetije mjesto u islamu, kako bi protjerala Palestince koji su se tamo zabarikadirali.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je rekao da su izraelske snage morale djelovati kako bi uspostavile red.

Izrael: Za napade odgovoran Libanon


- Izraelske obrambene snage neće dopustiti terorističkoj organizaciji Hamas da djeluje iz Libanona i smatra državu Libanon odgovornom za svaku usmjerenu vatru koja dolazi s njenog teritorija, stoji u priopćenju izraelske vojske.

Jake eksplozije čule su se u regiji Tira u južnom Libanonu. Stanovnik palestinskog izbjegličkog kampa Rachidiye u blizini Tira, Abu Ahmad, rekao je za AFP da su najmanje dvije granate pale u blizini kampa.

Na Gazu su izraelski zračni napadi počeli prije ponoći.

U međuvremenu su se oglasile i Privremene snage Ujedinjenih naroda (UNIFIL) raspoređene u južnom Libanonu kao tampon između dviju zemalja koje tvrde da Libanon i Izrael ne žele rat.

Mirotvorci su pozvali sve strane da prekinu sve akcije s obje strane granice, nakon izraelskih napada u zoru u petak koji su bili odgovor na ispaljivanja raketa na Izrael s libanonskog teritorija.

Udari su bili u tijeku u 4.30 ujutro po izraelskom vremenu u južnom Libanonu i Gazi, prema vojnom priopćenju.

U četvrtak, na dan Pashe, iz Libanona je na Izrael ispaljeno oko 30 raketa, pri čemu je jedna osoba ranjena. Izraelska vojska za napade je odmah optužila Hamas.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!