Izrael i Bahrein potpisali sporazum o sigurnosti i suradnji

03.02.2022.

17:50

Autor: M.Š./Hina/HRT

Izraelski ministar obrane Benny Gantz u Bahreinu

Izraelski ministar obrane Benny Gantz u Bahreinu

Foto: Elad Malka/Ministry of Defence / REUTERS

Izrael i Bahrein potpisali su u četvrtak sporazum o sigurnosti i suradnji, što je prvi takav sporazum između Izraela i neke od zaljevskih zemalja koji je potpisan tijekom posjeta izraelskog ministra obrane spomenutoj kraljevini, unatoč visokim tenzijama na Bliskom istoku.

Bahrein je, zajedno s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, normalizirao odnose s Izraelom 2020. godine potpisavši Abrahamov mirovni sporazum. Navedeni dokument potpisan je pod posredovanjem SAD-a, djelomično zbog odnosa zemalja potpisnica s Iranom.

- Potpisani memorandum uspostavit će okvir za suradnju obavještajnih agencija, vojski i industrijskih poduzeća, izjavio je izraelski ministar obrane Benny Gantz.

Izraelski dužnosnik dodaje da je sporazum s Bahreinom prvi takav sporazum koji je Izrael potpisao s jednim od svojih novih saveznika među zemljama Zaljeva.

Godinu dana nakon potpisivanja Abrahamovog sporazuma postigli smo još jedan važan obrambeni sporazum koji će doprinijeti sigurnosti obiju zemalja i stabilnosti u regiji, priopćilo je izraelsko ministarstvo obrane.

Nakon što je potpisao dokument s bahreinskim kolegom, Gantz je razgovarao s kraljem Hamadom bin Isa al-Khalifom u kraljevskoj palači.

Ranije tijekom dana, Gantz je posjetio i sjedište Pete flote američke mornarice u Bahreinu.

U Bahreinu se nalazi i CENTCOM zajedničko vojno zapovjedništvo američkog ministarstva obrane na Bliskom istoku, koje je u toj zaljevskoj kraljevini izvelo nekoliko operacija. Prošle mu se godine priključio Izrael.

- U pozadini rastućih pomorskih i zračnih prijetnji, naša je čvrsta suradnja važnija nego ikad, napisao je Gantz na Twitteru nakon posjeta pomorskoj bazi.

Ujedinjeni Arapski Emirati objavili su da su u srijedu presreli tri drona koji su ušli u njihov zračni prostor iznad nenaseljenih područja, što je četvrti takav slučaj u zadnjih nekoliko tjedana.

Prva tri upada organizirali su Huti, iranski saveznici u Jemenu, kojima se suprotstavila vojna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, u kojoj su i UAE.

Izrael će se ovog tjedna pridružiti pomorskoj vježbi na Bliskom istoku pod vodstvom SAD-a, na kojoj će sudjelovati 60 država, uključujući UAE i Bahrein.

 U pomorskoj će vježbi također sudjelovati Saudijska Arabija i Oman, dvije zemlje s kojima Izraelci još nemaju diplomatske odnose.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!