Izrael i Poljska obnavljaju odnose, vraćaju se veleposlanici

04.07.2022.

21:38

Autor: M.Š./Hina/HRT

Yair Lapid

Yair Lapid

Foto: Gil Cohen-Magen/Pool / REUTERS

Izrael i Poljska su odlučili obnoviti odnose narušene prošle godine nakon što je Varšava donijela zakon koji Židovima otežava pravo na povrat imovine oduzete u Drugom svjetskom ratu, no sada će dvije zemlje ponovo razmijeniti veleposlanike.

Ova odluka je zaokret za novog izraelskog premijera Yaira Lapida, koji je kao šef diplomacije taj zakon nazvao "antisemitskim i nemoralnim".

Radi se o zakonu koji se odnosi na imovinu zaplijenjenu prvo od strane njemačkih nacističkih okupatora, a koju su potom za sebe zadržali poslijeratni komunistički vlastodršci.

- Dogovoreno je da će se naši odnosi obnoviti i vratiti na pravi put, priopćio je ured izraelskog predsjednika Isaaca Herzoga nakon razgovora s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom.

- Obojica predsjednika su izrazila nadu da će se bilo kakvi budući problemi rješavati iskrenim i otvorenim dijalogom te u duhu međusobnog poštovanja, dodaje se u priopćenju.

Ured predsjednika Dude je objavio da će se poljski veleposlanik u Izraelu, koji je bio opozvan tijekom spora, vratiti. Herzogov ured je objavio da će novoimenovani ambasador u Poljskoj uskoro predati svoje vjerodajnice.

- Nastojimo popraviti naše odnose s Izraelom. Nema gubitnika ili pobjednika. Dajemo još jednu šansu za uspostavu normalnih odnosa, rekao je Jakub Kumoch, savjetnik poljskog predsjednika za vanjsku politiku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!