14:29 / 01.02.2022.

Autor: HRT/Hina

Izrael: Nagli priljev teško bolesnih COVID pacijenata, većinom starijih od 60 godina

Borba s koronavirusom

Borba s koronavirusom

Foto: Dnevnik / HRT

Svjetski lider u cijepljenju u prvim valovima pandemije, Izrael je usvojio moto "Živjeti s covidom" nekoliko mjeseci prije dolaska omikron varijante. Ta je varijanta blaža od prethodnih, ali to je slaba utjeha liječnicima i medicinskim sestrama na COVID odjelima koji opet imaju pune ruke posla budući da zbog velikog broja zaraženih ima i više hospitaliziranih. 

Premda omikron uzrokuje razmjerno manje teških oboljenja i smrtnih slučajeva, dnevni broj novozaraženih potkraj siječnja prelazio je 80.000 da bi val zaraze zadnjih dana popustio.

- Osoblje je iscrpljeno. Imamo u prosjeku 10 do 15 posto manje liječnika i sestara, a trebamo ih 20 do 30 posto više jer smo preplavljeni pacijentima, rekao je Yoram Weiss, direktor Medicinskog centra Hadassah u Jeruzalemu.

Bolnice su morale prebaciti djelatnike na COVID odjele, srezati druge procedure, a sredinom siječnja nekoliko znanstvenika zatražilo je od vlade da intervenira kako bi se smanjilo širenje zaraze. Upozorili su da će nagli priljev teško bolesnih pacijenata, većinom starijih od 60 godina i s teškim komorbiditetima, preopteretiti zdravstveni sustav i naštetiti gospodarstvu.

Vlada ostaje pri blagom pristupu

No vlada je ostala pri svojem blagom pristupu koji je usvojila prošlog ljeta. U tome ima potporu nekih drugih stručnjaka, a i gotovo 65 posto stanovnika primilo je nedavno booster dozu ili drugu dozu cjepiva. Vlada je ublažila restrikcije i poziva građane da se sami testiraju i ostanu kod kuće ako se razbole, što čine i neke druge zapadne zemlje kao što su Britanija i Francuska. U siječnju je skratila izolaciju i karantenu za školsku djecu koja su bila u kontaktu sa zaraženima.

Dvir Aran, znanstvenik Instituta za tehnologiju u Haifi, rekao je da ga to podsjeća na "željezničku nesreću u slow motionu". No drugi stručnjaci pozdravljaju to što se građanima prepušta veća odgovornost, tvrdeći da će bilo kakve restrikcije imati tek ograničen utjecaj na širenje jako zarazne omikron varijante virusa.

- Vlada ne bi trebala voditi vrtić, brinuti se da ostanete kod kuće kada ste bolesni, rekla je Yael Haviv-Yadid, šefica odjela za intenzivnu njegu Medicinskog centra Sheba. "Budite odgovorni. Nosite masku i cijepite se", rekla je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!