Izrael napadnut s više od 30 projektila iz Libanona

06.04.2023.

Zadnja izmjena 23:29

Autor: P.F./Hina/HRT

Lansirna rampa s raketom

Lansirna rampa s raketom

Foto: Lebanese Army / Reuters

Prvi put u više od desetljeća Izrael se našao pod jakim napadom raketa ispaljenih iz Libanona, priopćila je izraelska vojska.

Najmanje 34 projektila ispaljena su na Izrael, što je jedan od najvećih napada od 2006. godine.

Niz raketa ispaljen iz okolice gradova Kilaileh, al-Malija i Zibkin u okrugu Tire prema okupiranim palestinskim teritorijima, objavila je libanonska vojska na svom Twitteru.

- Libanonska vojska provodi patrole u tom području, u bliskoj suradnji s Privremenim snagama Ujedinjenih naroda, priopćeno je.

UN-ove privremene snage u Libanonu (UNIFIL) potvrdile su da je poslijepodne bilo više raketnih ispaljivanja iz južnog Libanona prema Izraelu.

Trenutna situacija je izuzetno ozbiljna, navodi se.

UNIFIL nadzire sigurnost na libanonskoj granici s Izraelom. Upućeni su pozivi na suzdržanost kako bi se izbjegla daljnja eskalacija.

Izraelske obrambene snage (IDF) obavijestile su UNIFIL da su kao odgovor aktivirale svoj obrambeni sustav Iron Dome. Sustav je presreo 25 projektila, dok je pet palo na izraelski teritorij.

UN osuđuje ispaljivanje raketa iz Libanona te poziva sve aktere na suzdržanost


Glavni tajnik UN-a osudio je raketne napade iz Libanona na Izrael, rekao je njegov glasnogovornik, pozivajući sve aktere na najveću suzdržanost.

- Osuđujemo današnje ispaljivanje više raketa iz Libanona prema sjevernom Izraelu. Pozivamo sve aktere na maksimalnu suzdržanost", rekao je Stéphane Dujarric, inzistirajući na potrebi izbjegavanja bilo kakve jednostrane akcije koja bi mogla dovesti do daljnje eskalacije situacije.

Na kraju hitnog sastanka Vijeća sigurnosti, koji su u srijedu zatražili Ujedinjeni Arapski Emirati i Japan nakon brutalnog upada izraelske policije u džamiju Al-Aksa u Jeruzalemu, nekoliko članova Vijeća izrazilo je strah od eskalacije.

Međutim, 15 članica Vijeća nije usvojilo niti jedan tekst niti zajedničko stajalište uz najave nastavka rasprave. 

Uslijedit će odgovor na svaki napad, upozorio Netanyahu


Izraelski premijer Benjamin Netanyahu najavio je u četvrtak navečer vojni odgovor na napade.

- Udarit ćemo na naše neprijatelje, platit će za svaki napad, poručio je Netanyahu na početku sjednice užeg sigurnosnog kabineta, u kratkoj video snimci objavljenoj iz njegova ureda.

- Nemamo namjeru mijenjati status quo na Brdu hrama, rekao je Netanyahu upotrijebivši židovski naziv za Plato džamija, u istočnom dijelu Staroga grada koji je Izrael okupirao i anketirao.

- Pozivamo na smirivanje situacije i odlučno ćemo djelovati protiv ekstremista koji su posegnuli za nasiljem na tom mjestu, najsvetijem u židovstvu, dodao je Netanyahu.

Izraelska vojska okrivljuje Hamas


Izraelska vojska optužila je palestinsku militantnu skupinu Hamas da je ispalila desetke raketa iz južnog Libanona na sjeverni Izrael, navodi u četvrtak navečer BBC.

Rečeno je da je većina od 34 rakete presretnuta, ali da je šest pogodilo izraelski teritorij, uzrokujući štetu na zgradama.

Jedan muškarac lakše je ranjen gelerima, navode liječnici.

Hamas je rekao da nema informacija tko je ispalio projektile. Riječ je o najvećem pojedinačnom raketnom napadu iz Libanona u 17 posljednjih godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!