Izrael: Netanyahu postigao koalicijski dogovor s vođom krajnje desnice

01.12.2022.

20:16

Autor: M.M./Hina/HRT

Benjamin Netanyahu

Benjamin Netanyahu

Foto: Abir Sultan / via Reuters

Mandatar za sastav nove izraelske vlade Benjamin Netanyahu potpisao je u četvrtak ugovor o formiranju koalicije sa strankom krajnje desnice, a zatim će ubrzati pregovore s ultraortodoksnim strankama radi sastavljanja nove vlade.

Desni blok Benjamina Netanyahua je sa saveznicima ultraortodoksnim i krajnje desnim strankama osvojio većinu na parlamentarnim izborima 1. studenog (64 od 120 mjesta), ispred koalicije centrista Yaira Lapida (54 mjesta).

Netanyahuov Likud je prošlog tjedna potpisao koalicijski ugovor sa spornim Itamarom Ben Gvirom, na temelju kojega će potonji preuzeti dužnost ministra za nacionalnu sigurnost i s Avijem Maozom, poznatom po svojem stajalištu protiv LGBTQ zajednice i po radikalnom nacionalizmu.

Netanayhu je u četvrtak navečer potpisao ugovor s vođom treće stranke krajnje desnice Bezalelom Smotrichem po kojemu će njegova stranka "Vjerski cionizam" dobiti portfelj financija na kojemu će se smjenjivati. Dobit će i "funkcije" u upravi ministarstva obrane za židovske kolonije na Zapadnoj obali, palestinskom teritoriju koje je Izrael okupirao 1967.

- Danas smo napravili još jedan povijesni korak u formiranju židovske, cionističke i nacionalne vlade koja će uspostaviti sigurnost (...) i razviti kolonizaciju, rekao je Smotrich u zajedničkom priopćenju s Netanyahuom.

Potonji se još mora dogovoriti sa saveznicima dvjema ultraortodoksnim strankama - Shass i Jedinstveno židovstvo Tore - o sastavljanju buduće vlade.

Po izraelskom zakonu Netanyahu treba sastaviti vladu do 11. prosinca, ali može zatražiti 14-dnevno produljenje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!