11:43 / 08.04.2021.

Autor: A.M./Hina/HRT

Izrael odao počast žrtvama holokausta

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu

Foto: Maya Alleruzzo / REUTERS

Zvuk sirene zamrznuo je život na dvije minute u četvrtak ujutro dok je Izrael odavao počast šest milijuna Židova ubijenih u Drugom svjetskom ratu. 

U godišnjem ritualu, pješaci su stali, a vozači izašli iz svojih automobila i stajali u tišini odajući počast Židovima koje su ubili nacisti u Drugom svjetskom ratu.

Komemoracije su se održale u cijeloj zemlji, za razliku od prošle godine kada su ograničenja zbog pandemije COVID-a preselila većinu odavanja počasti online.

Izrael je ublažio mjere nakon što je cijepio više od polovine svog stanovništva.

Premijer Benjamin Netanyahu tijekom posjeta jeruzalemskom memorijalnom centru Yad Vashem ponovno je povukao paralelu između nacističkog genocida i prijetnje navodnog iranskog nuklearnog naoružanja s kojom se, kaže, suočava židovska država.

Netanyahu je istaknuo da Izrael neće obvezivati nuklearni sporazum svjetskih sila i Irana ako će to Islamskoj Republici omogućiti razvoj nuklearnog oružja. 

U Beču se vode pregovori o spašavanju međunarodnog sporazuma iz 2015. o nuklearnom programu Teherana.

- Sporazum s Iranom, koji bi otvorio put za razvoj nuklearnog oružja, ne bi nas ni na koji način obvezivao, rekao je izraelski premijer.

- Za vrijeme holokausta nismo imali ni kapacitet da se obranimo ni suverenitet za to. Danas imamo državu, obrambene snage i imamo puno i prirodno pravo da se kao suverena država židovskog naroda branimo od svojih neprijatelja, dodao je.

Izrael optužuje Iran da želi razviti nuklearno oružje, a Teheran tvrdi da razvija nuklearni program u civilne svrhe. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!