09:36 / 28.01.2018.

Autor: HRT

Izrael optužuje Poljsku nakon donošenja zakona o holokaustu

-

-

Foto: - / -

Poljaci misle da izraz poljski logori smrti ostavlja krivi dojam da je njihova zemlja odgovorna za holokaust. Izraelski čelnici misle da se želi zanijekati sudjelovanje Poljske u istrebljenju židova koje su nacisti provodili u Drugom svjetskom ratu.
Izrael je na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta optužio Poljsku da želi mijenjati povijest, nakon što je donji dom poljskog parlamenta dan prije toga, prihvatio zakon kojim se kažnjava uporaba izraza poljski logori smrti.

Predviđena je kazna do tri godine zatvora za sve koji bi taj izraz upotrijebili za koncentracijske logore koje su nacisti otvarali u Poljskoj kad su okupirali tu zemlju u Drugom svjetskom ratu. Da bi stupio na snagu, tekst mora odobriti Senat i potpisati ga poljski predsjednik.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu dao je uputu izraelskoj veleposlanici u Varšavi da se već u subotu navečer sastane s poljskim premijerom i izrazi odlučno protivljenje tom zakonu, navodi se u priopćenju njegova ureda. Izraelska veleposlanica Anna Azari pozvala je Varšavu da promijeni zakon u prigodi proslave 73. obljetnice oslobađanja Auschwitza, na dan koji se obilježava i kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, prenosi poljska agencija PAP.

Poljaci misle da izraz poljski logori smrti ostavlja krivi dojam da je njihova zemlja odgovorna za holokaust. Premijer Mateusz Morawiecki izjavio je među ostalim u svojoj objavi na Twitteru da "Auschwitz-Birkenau nije poljski naziv, a Arbeit macht frei nije poljska fraza". 

Izraelski čelnici misle da se želi zanijekati sudjelovanje Poljske u istrebljenju židova koje su nacisti provodili u Drugom svjetskom ratu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!