12:06 / 02.05.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

Izrael osuđuje Lavrovljevo "skandalozno" krivotvorenje povijesti

Sergej Lavrov

Sergej Lavrov

Foto: Yuri Kochetkov / Pool via REUTERS

Izrael je u ponedjeljak osudio ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova jer je sugerirao da nacistički vođa Adolf Hitler ima židovske korijene i zatražio ispriku od Moskve.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na red ruskog veleposlanika u Izraelu.

Lavrov je branio "denacifikaciju" kao cilj invazije ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu i rekao da židovsko podrijetlo ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog ne dovodi u pitanje Putinov stav da su u Ukrajini nacisti.

Lavrov je rekao da je Zelenskij možda doista Židov, ali "Adolf Hitler je također imao židovske krvi".

- To uopće ne znači ništa. Mudri židovski narod kaže da su najžešći antisemiti obično Židovi, rekao je talijanskom TV kanalu Rete4 u nedjelju navečer, što je izazvalo bijes u Izraelu.

- Cilj takvih laži je optužiti Židove za neke od najgroznijih zločina u povijesti koji su počinjeni nad njima, priopćio je izraelski premijer Naftali Bennett

Korištenje holokausta židovskog naroda u političke svrhe mora odmah prestati, dodao je Bennett.

- Izjava ministra vanjskih poslova Lavrova je i neoprostiva i nečuvena, a predstavlja i užasnu povijesnu netočnost, rekao je izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid u priopćenju u ponedjeljak.

- Židovi se nisu sami ubijali u holokaustu. Najprizemnija razina rasizma prema Židovima je optuživanje samih Židova za antisemitizam, rekao je.

- Moga djeda nisu ubili Židovi, nego nacisti, Lapid je nastavio.

Rekao je Lavrovu da "pogleda u knjige o povijesti".

- To je neoprostiva, skandalozna izjava, užasna povijesna pogreška i očekujemo ispriku, rekao je Lapid za web stranicu vijesti YNet.

Ukrajinci nisu nacisti, samo su nacisti bili nacisti, samo su oni provodili sustavno istrebljenje Židova", rekao je Lapid.

Dani Dayan, voditelj izraelskog memorijala holokausta Yad Vashem, kazao je da Lavrovljevu izjava "nema veze sa stvarnošću", "apsurdna je, opasna i vrijedna osude".

- Lavrov promovira inverziju holokausta - pretvaranje žrtava u zločince na temelju promicanja potpuno neutemeljene tvrdnje da je Hitler židovskog podrijetla, rekao je u priopćenju.

- Jednako je ozbiljno Ukrajince općenito, a posebno predsjednika Zelenskog, nazivati nacistima. Ovo je, između ostalog, potpuno iskrivljavanje povijesti i uvreda za žrtve nacizma, naglasio je.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!