14:34 / 01.11.2021.

Autor: V.G./Hina/HRT

Izrael otvara vrata cijepljenim turistima

Izrael

Izrael

Foto: Ronen Zvulun / REUTERS

Nakon više od godinu i pol dana gotovo bez turista, Izrael je u ponedjeljak otvorio granice cijepljenim gostima, nakon pada broja zaraženih i dok traje kampanja docjepljivanja.

U Starom gradu Jeruzalemu, raskrižju monoteističkih religija, u kojemu su kršćanska Bazilika Svetoga groba, židovski Zid plača i muslimanski Plato džamija, trgovci s nestrpljenjem očekuju povratak kupaca.

Ramiju Razuku, trgovcu suvenira, osmijeh se opet vratio na lice kada je prvi put od početka pandemije stranim turistima prodao razglednice i majice.

- Zadovoljan sam, odavno nisam ništa prodao. Pogledajte ovu prašinu!, rekao je dok pokazuje na plišanu devu koju je prodao francuskom turistu i energično pokušava privući druge kupce.

- Nadam se da vlada neće promijeniti odluku, rekao je palestinski trgovac koji ima trgovinu u palestinskom dijelu grada pod izraelskom okupacijom. Ipak je svjestan da se "turisti neće vratiti za dan ili za mjesec".


Izrael je 2019. imao iznimno dobru turističku sezonu sa 4,55 milijuna gostiju. G. 2021. vlasti očekuju 300.000 turista a neki su već početkom godine organizirano posjetili zemlju, pa se gospodarski gubitak procjenjuje na 6 milijarda eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!