21:50 / 24.01.2021.

Autor: Hina

Izrael otvorio veleposlanstvo u Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Ilustracija

Ilustracija

Foto: dror lahat / Pixabay

Izrael je u nedjelju priopćio da je otvorio veleposlanstvo u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, nešto više od četiri mjeseca nakon potpisivanja ugovora o normalizaciji veza s tom arapskom monarhijom u Perzijskom zaljevu.

- Izraelsko veleposlanstvo u Abu Dhabiju danas je službeno otvoreno dolaskom voditelja ureda Eitana Na'eha, navodi se u priopćenju izraelskog ministarstva vanjskih poslova, u kojemu se dodaje da će izraelsko izaslanstvo raditi na daljnjem "učvršćivanju" veza dviju zemalja.

Izrael je ovih mjeseci potpisao ugovore o normalizaciji veza s četirima arapskim zemljama: Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom, ali i Sudanom i Marokom, pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Država za mandata Donalda Trumpa. Izraelska vlada je usto u nedjelju službeno ratificirala ugovor s Marokom koji još mora dobiti odobrenje u parlamentu. Odmah nakon tog normalizacijskog vala Emirati i Izrael su potpisali niz trgovinskih ugovora na polju prehrambene industrije, turizma i visokih tehnologija.

U nedjelju su Emirati odobrili otvaranje svog prvog veleposlanstva u Tel Avivu, izraelskoj metropoli, gdje je sjedište većine diplomatskih predstavništava, jer ne priznaju Jeruzalem kao izraelski glavni grad.

Palestinci osuđuju normalizaciju veza Izraela i arapskih zemalja koja je u tijeku, ocjenjujući da prije tog procesa, a ne nakon njega, treba pronaći rješenje za izraelsko-palestinski sukob.

Prije Emirata, Egipat i Jordan su bili jedine arapske zemlje koje su imale diplomatske odnose sa židovskom državom pošto su 1979., odnosno 1994. potpisale mirovne ugovore kojima je završeno ratno stanje s izraelskim susjedom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!