15:23 / 27.04.2021.

Autor: Hina/dpa/HRT

Izrael planira otvaranje za sve cijepljene turiste u srpnju

Izraelska minitrica turizma Orit Farkash-Hacohen (u sredini)

Izraelska minitrica turizma Orit Farkash-Hacohen (u sredini)

Foto: Amir Cohen / Reuters

Izrael planira u srpnju potpuno otvaranje za sve turiste cijepljene protiv koronavirusa, objavila je u utorak ministrica turizma Orit Farkash-Hacohen na konferenciji za tisak u Tel Avivu.

- Nakon prvih grupnih putovanja koja počinju krajem svibnja, indidvudualni posjeti mogli bi biti dopušteni u srpnju, rekla je ministrica Farkash-Hacohen.


- Vježbanjem do savršenstva, rekla je.


Kazala je kako je vrijeme da se iskoristi velika prednost Izraela "kao zdravog i cijepljenog odredišta".


Izrael se zatvorio gotovo odmah nakon početka pandemije koronavirusa. Stranci su smjeli ući samo u iznimnim slučajevima.


Turistička industrija važan je ekonomski čimbenik za zemlju i jako je trpjela od posljedica krize.


- Sredinom travnja mediteranska je zemlja najavila postupno ponovno otvaranje za turiste. U početku bi se organiziranim grupama trebao omogućiti ulazak od 23. svibnja. Ti bi se posjeti mogli lakše nadgledati, rekla je Farkash-Hacohen.


Turisti moraju biti cijepljeni


Preduvjeti uključuju cijepljenje cjepivima koja su odobrila tijela poput američke ili europske agencije za lijekove, PCR test prije polaska i serološki test po dolasku.


Ministrica je najavila da će Izrael pokrenuti velike kampanje u Dubaiju, Londonu i New Yorku kako bi se privuklo ljude voljne putovati. Na tim mjestima već je mnogo cijepljenih ljudi.


Zemlja s nešto više od 9 milijuna stanovnika uspješno provodi kampanju cijepljenja od 19. prosinca, a više od polovice stanovništva sada je potpuno cijepljeno.


Broj novozaraženih osoba i teških oblika koronavirusne bolesti naglo je pao.


Paralelno s napretkom kampanje cijepljenja, vlada je započela s postupnim ublažavanjem mjera ograničenja u borbi protiv koronavirusa.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!