Izrael potresa skandal s prisluškivanjem

07.02.2022.

14:03

Autor: Hina/A.P.C.

Afera Pegasus potresa Izrael

Afera Pegasus potresa Izrael

Foto: - / Shutterstock

Izraelski ministar zadužen za policiju rekao je u ponedjeljak da će osnovati državno istražno povjerenstvo nakon što je izraelski dnevni list objavio da je izraelska policija nezakonito koristila špijunski softver protiv suradnika bivšeg premijera Benjamina Netanyahua i drugih javnih osoba.

Pegasus, alat za hakiranje mobitela koji je proizveo izraelski NSO Group, korišten je u cilju "prikupljanja podataka i prije nego je bilo kakva istraga bila otvorena protiv tih meta i bez sudskih naloga", objavio je list Calcalist.


Navodi da su te mete bile sin i dvoje pomoćnika bivšeg premijera Benjamina Netanyahua, kojemu se sudi za korupciju, zatim još jedan suoptuženik, nekoliko očevidaca i dvoje bivših dužnosnika. 


Netanyahuovi odvjetnici traže da se postupak protiv njega suspendira dok se ne razjasni Calcalistovo izvješće, a ministar za unutarnju sigurnost Omer Barlev rekao je da će osnovati istražno povjerenstvo kako bi u cijelosti istražio te optužbe.


- Neće biti takvih propusta pod mojom palicom, rekao je ministar zadužen za sigurnost. 


Policija provodi interne istrage i odgovara na pitanja parlamentarnih odbora otkako je Calcalist u siječnju objavio da su njezini istražitelji koristili Pegasus protiv izraelskih građana, ponekad bez naloga.


Izraelski premijer Naftali Bennett nije imao komentara.


Neovisnu istragu zatražilo je najmanje troje ministara, a traži je i sindikat novinara.


Zabrinutost je izrazio i predsjednik Isaac Herzog koji je zatražio detaljnu istragu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!