Izrael: Prosvjedi protiv radikalne rekonstrukcije pravosudnog sustava

12.03.2023.

Zadnja izmjena 17:11

Autor: Zdenka Kardum/Dnevnik/P.F./Vijesti/IMS/HTV/HRT

Samo u Tel Avivu, na ulice izašlo 200.000 ljudi

Samo u Tel Avivu, na ulice izašlo 200.000 ljudi

Foto: Nir Elias / Reuters

Desetu subotu zaredom Izraelci su izašli na ulice zbog planiranih pravosudnih reformi. Samo u gradu Tel Avivu okupilo se oko 200.000 prosvjednika, u Haifi oko 50.000. Prosvjedi su održani i u Jeruzalemu, Beršebi, Eilatu te u još nekoliko gradova.

Stotine tisuća Izraelaca su na nogama! Na ulicama su već deseti tjedan. Ne mire se s pravosudnom reformom izraelskog premijera. Ponovno su pozvali vladu da odustane od spornih reformi.  

Prema planovima vlade parlament će moći jednostavnom većinom ukinuti odluke Vrhovnog suda. Kritičari to vide kao prijetnju demokratskoj diobi vlasti, a strahuju i da bi reforme mogle omogućiti premijeru Benjaminu Netanyahuu da izbjegne osudu u postupku u kojem mu se sudi za korupciju.

Usto, političari bi dobili veće ovlasti za imenovanje sudaca.

- Ovdje sam da dignem glas protiv diktature koja je uspostavljena uime takozvanog zakona, reforme pravosuđa. To nije reforma pravosuđa, to je revolucija koja će Izrael otjerati u punu diktaturu. Želim da ova zemlja bude demokratska, za moju djecu i unuke, rekao je Tamir Guytsabry, prosvjednik.

- Prosvjedujem protiv reforme pravosuđa. I protiv našeg premijera, kojeg zovemo 'ministar kriminala'. On postaje diktator, a mi ne želimo diktaturu. Želimo povratak demokracije, dodala je Miri Lahat, prosvjednica.

video thumb

Izraelski predsjednik Isaac Herzog prvi je put javno progovorio protiv planova desne vlade.

- Ovo što se događa u Izraelu je katastrofa. Svakako treba odustati od predloženog nacrta zakona. Pravosudna reforma je pogreška, smatra.

Premijer Benjamin Netanjahu tvrdi da prosvjednici žele srušiti vladu te izazvati ustavnu krizu koja će dovesti do novih izbora. Na sjednici vlade pohvalio je reakciju izraelskih snaga sigurnosti koje su ubile trojicu palestinskih militanata.

- Kao što svi vidimo, naše snage djeluju danonoćno protiv onih koji nam žele nauditi, istaknuo je.

Nezadovoljni Izraelci od prosvjeda neće odustati.

- Ne možemo vjerovati sadašnjoj vladi i općenito ne možemo vjerovati političarima s neograničenom moći. Oni žele ukinuti neovisnost sudstva, a to je vrlo opasno, tvrdi Daniela Azmoni, prosvjednica iz Tel Aviva.

Kritičari vlade kažu da će planirane reforme politizirati pravosuđe. Premijer Netanjahu ističe da su reforme osmišljene tako da ograniče moć sudova i poručuje; za njih su Izraelci glasali na posljednjim izborima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!