15:55 / 02.04.2018.

Autor: D.P./Hina

Izrael šalje 16.000 afričkih imigranata u zapadne zemlje

foto: Twitter

foto: Twitter

Foto: - / -

U veljači je Izrael počeo uručivati obavijesti za 20.000 muškaraca koji su imigrirali iz Afrike, u kojima im daje dva mjeseca da napuste zemlju ili će završiti u zatvoru.
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da će Kanada, Italija i Njemačka preuzeti dio afričkih migranata iz Izraela u skladu s dogovorom koji je Izrael postigao s UNHCR-om.

Prema dogovoru s UNHCR-om Izrael je rekao da planira premjestiti više od 16.000 migranata u zapadne zemlje. "Ovo je jedinstven dogovor između povjerenika UN-a i države Izraela, prema kojemu će se 16.250 ljudi premjestiti u razvijene zemlje poput Kanade ili Njemačke i Italije - na to se visoki povjerenik UN-a obvezao - da se to organizira i čak i financira", rekao je Netanyahu u izjavi za televiziju.  

Ostali imigranti, od kojih mnogi traže azil, moći će ostati u Izraelu barem idućih pet godina, navodi u priopćenju ured premijera Benjamina Netanyahua. Sudbina oko 37.000 Afrikanaca u Izraelu predstavlja moralnu dvojbu za tu državu. Desna vlada je pod pritiskom svoje nacionalističke biračke baze koja od nje traži da protjera imigrante, dok drugi pozivaju da se imigrantima pruži utočište.

U veljači je Izrael počeo uručivati obavijesti za 20.000 muških afričkih imigranata u kojima im daje dva mjeseca da napuste zemlju ili će završiti u zatvoru. Izraelska vlada ponudila je imigrantima, od kojih su većina iz Sudana i Eritreje, 3500 američkih dolara i avionsku kartu do, kako je rekla, sigurnog odredišta u drugoj zemlji u subsaharskoj Africi, za koju izraelski mediji pišu da je Ruanda. Međutim, skupine za ljudska prava tvrde da su mnogi imigranti pobjegli pred zlostavljanjem i ratom te da bi ih protjerivanje, čak i u drugu zemlju u Africi, dodatno ugrozilo.

Skupine su osporile plan o deportaciji na izraelskom Visokom sudu, koji je 15. ožujka izdao privremenu odluku kojom se zamrzava provedba tog plana. "Izrael i UNHCR postigli su razumijevanje bez presedana za odlazak najmanje 16.250 imigranata... u zapadne zemlje", navodi se u priopćenju u kojemu se ne precizira o kojim je zemljama riječ. Glasnogovornica UNHCR-a potvrdila je da je postignut sporazum, ali nije željela ulaziti u detalje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!