22:39 / 23.02.2021.

Autor: Hina/V.G.

Izrael šalje neiskorištene doze cjepiva Palestincima i drugim zemljama

Cjepivo protiv koronavirusa

Cjepivo protiv koronavirusa

Foto: Mussa Qawasma / Reuters

 Izrael je u utorak objavio da će poslati "ograničene količine neiskorištenih doza" cjepiva protiv covida Palestincima i nekim zemljama poput Hondurasa, koji planira otvoriti veleposlanstvo u Jeruzalemu.


Izrael koji drži svjetski rekord po broju cijepljenih građana, već je ubrizgao dvije doze cjepiva Pfizer7BioNTeah 3 milijuna ljudi, gotovo trećini stanovništva.

Izrael je 19. prosinca pokrenuo veliku i brzu kampanju cijepljenja nakon dogovora s Pfizeorm koji omogućuje Izraelu isporuku milijuna doza u zamjenu za biomedicinske podatke o učinku cjepiva.

- Izrael je primio brojne molbe za pomoć od zemalja koje traže cjepivo, naveo je u priopćenju ured premijera Benjamina Netanyahua i dodao da Izrael nije u mogućnosti pružiti "značajnu" pomoć prije kraja svoje kampanje cijepljenja.

Ali "ograničenom količinom neiskorištenog cjepiva skupljenog posljednje mjeseca" Izrael je odlučio pomoći medicinskom osoblju Palestinske samouprave i nekolicini zemalja i poslati im simboličnu količinu cjepiva, dodaje se u priopćenju.

Izrael je već posljednjih tjedana poslao tisuće doza cjepiva na okupiranu Zapadnu obalu za palestinsko medicinsko osoblje.

Prema Ujedinjenim narodima i nevladinim udrugama, Izrael je obvezan" kao "okupirajuća sila" osigurati cjepivo za 2,8 milijuna Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali i za dva milijuna stanovnika Pojasa Gaze, koji je pod izraelskom blokadom. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!