22:57 / 20.02.2022.

Autor: V.G./Hina/HRT

Izrael strahuje da će iranski nuklearni sporazum biti "slabiji" od prethodnog

 Naftali Bennett

Naftali Bennett

Foto: Tsafrir Abayov / Reuters

Izraelski premijer Naftali Bennett rekao je u nedjelju da je ugovor o iranskom nuklearnom programu "pred vratima", dodajući da se boji da će biti "slabiji" od prethodnog potpisanog 2015. te da će stoga Izrael morati "vlastitim sredstvima jamčiti sigurnost svojih građana".

Pregovori o iranskom nuklearnom programu nastavili su se krajem studenog u Beču nakon duge stanke, sa zadaćom da se Sjedinjene Države vrate u ugovor koji je potpisan 2015. a trebao je spriječiti Teheran da dobije atomsku bombu, iako je Islamska Republika uporno nijekala da ima takav plan.

SAD je izašao iz ugovora 2018. u vrijeme predsjednika Donalda Trumpa i odmah je vratio sankcije Teheranu. Iran se, reagirajući na taj potez, oslobodio velikog dijela ograničenja svojih nuklearnih aktivnosti koje je bio prihvatio.

Izrael, saveznik SAD-a i najveći neprijatelj Irana, smatra Teheran i njegov nuklearni program prijetnjom svojoj i bliskoistočnoj sigurnosti. Židovska država se protivila ugovoru iz 2015. zbog toga što je ukidanje sankcija predviđeno ugovorom omogućilo Iranu da se još više naoružava.

- Novi ugovor je pred vratima (...) Bit će slabiji od prošlog, rekao je Bennett u nedjelju uoči tjedne sjednice vlade u Jeruzalemu. Izrael se priprema za "dan nakon (ugovora) na svim razinama", dodao je.

- Iranski terorizam je prijetnja nama i drugim zemljama u regiji (...) Izrael se priprema za dan nakon (potpisivanja ugovora) kako bi vlastitim sredstvima zajamčio sigurnost svojih građana, istaknuo je Bennett.

Izraelski premijer se u nedjelju navečer osvrnuo na tu temu na konferenciji američkih židovskih organizacija.

- Najveći problem s tim (novim) ugovorom je to što će za dvije i pol godine (...) Iran moći proizvesti, postaviti i pustiti u pogon nuklearne centrifuge", istaknuo je u govoru.

Izraelski ministar obrane Benny Gantz rekao je nešto ranije na sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu, u Njemačkoj da "treba sve učiniti kako Iran ne bi nikad bio u prilici da proizvede nuklearno oružje".


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!