22:35 / 20.03.2021.

Autor: M.M./Hina/HRT

Tisuće prosvjednika protiv Netanyahua tri dana prije izbora

Prosvjedi u Izraelu

Prosvjedi u Izraelu

Foto: Ammar Awad / Reuters

Tisuće Izraelaca prosvjedovale su u Jeruzalemu ispred rezidencije premijera u odlasku Benjamina Netanyahua tražeći njegovu ostavku, dok se on nada političkom preživljavanju na parlamentarnim izborima u utorak, četvrtima u manje od dvije godine.

Prosvjednici se redovno okupljaju od lipnja 2020. u ulici Balfour i izražavaju nezadovoljstvo najdugovječnijim premijerom koji je bez prekida 12 godina na vlasti.

Netanyahu (71) je i prvi izraelski šef vlade optužen za korupciju u tri afere, za koje tvrdi da je nedužan.

Posljednjih mjeseci, pokret protiv Netanyahua je uzeo zamaha i skup u subotu je do sada jedan od najvećih.

Policija je pozvala stanovnike Jeruzalema da izbjegavaju približavanje mjestima prosvjeda.

Izborna utrka za te četvrte parlamentarne izbore u manje od dvije godine vodila se istovremeno kada i kampanja cijepljenja protiv Covida-19, premijerovog vodećeg izbornog argumenta.

Blizu 50 posto izraelskog stanovništva je primilo dvije doze cjepiva zahvaljujući sporazumu s njemačko-američkim laboratorijem Pfizer-BioNTech koji je omogućio brzu isporuku doza u zamjenu za medicinske podatke.

Prema anketama, Netanyahuova stranka Likud će dobiti između 27 i 30 od ukupno 120 u izraelskom parlamentu, što je premalo da bi sa svojim saveznicima prešli većinski prag (61 zastupnik) i formirali vladu.

Tijekom tri posljednje izborne kampanje, Benjamin Netanyahu borio se s istim protukandidatom: bivšim šefom glavnog stožera, centristom Bennyjem Gantzom. Nakon tri dvoboja bez pobjednika, u proljeće 2020. su formirali vladu nacionalnog jedinstva koja se raspala početkom zime. Gantzova popularnost otad je značajno pala pa će Netanyahuovi glavni suparnici biti Yair Lapid iz stranke Yesh Atid, te bivši istaknuti član Netanyahuova Likuda, Gideon Saar, koji je formirao vlastitu stranku kako bi se suprotstavio premijeru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!