19:22 / 16.05.2018.

Autor: M.M./Hina

Izrael tvrdi da je Hamas smanjio prosvjede u Gazi

-

-

Foto: - / -

Nema mira na Bliskom istoku. Ne pomažu ni hitne sjednice Vijeća sigurnosti ni poruke mira koje stižu iz cijeloga svijeta.
Nema mira na Bliskom istoku. Ne pomažu ni hitne sjednice Vijeća sigurnosti ni poruke mira koje stižu iz cijeloga svijeta. Spirala zločina na tom području ne prestaje. Stalno se ponavljaju pitanja na koja nema pravog odgovora - tko je prvi počeo sukob i tko je kriv.

Palestinski prosvjedi na granici Pojasa Gaze i Izraela u zadnja dva dana su se jako smanjili nakon što je u ponedjeljak poginulo 60 Palestinaca i Izrael to pripisuje Egiptu.

Hamas koji upravlja Pojasom Gaze zanijekao je da je pod pritiskom Egipta smanjio intenzitet šestotjednih prosvjeda i obećao je da će se oni nastaviti, premda se u prosvjednim šatorima okuplja manje Palestinaca.

Izrael optužuje Hamas, uz potporu SAD-a, da se koristi civilima kao štitom za napade preko ograde i radi skretanja pozornosti s problema u Gazi. Hamas to niječe.

Turska je zbog nasilja i preseljenja američkog veleposlanstva protjerala izraelskog veleposlanika i konzula u Istanbulu, na što je Izrael odgovorio protjerivanjem turskog konzula iz Jeruzalema.

Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova odlučilo je na konzultacije pozvati svoje veleposlanike u Rumunjskoj, Mađarskoj, Austriji i Češkoj zbog sudjelovanja tih zemalja na službenom izraelskom prijemu u nedjelju za američko izaslanstvo koje je inauguriralo veleposlanstvo u Jeruzalemu.

Prosvjedi bi se po najavama trebali održavati sve do početka lipnja.

Do sada je poginulo 107 Palestinaca, a tisuće su ozlijeđene. Izraelskih žrtava nema.

Gvatemala je danas otvorila veleposlanstvo u Jeruzalemu, a to bi idući tjedan trebao učiniti i Paragvaj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!